Storočný dom poskytujúci maximálny komfort pri minimálnych nákladoch na energie – znie to ako rozprávka? Počas rekonštrukcie radového domu sa z obyčajnej budovy stalo za 120 dní pasívne bývanie.

 

transformacia 01

 

Trojica španielskych architektov Pilar Calderon, Marc Folch a Pol Sarsanedas, ktorí sa vo svojej tvorbe zameriavajú aj na nízkoenergetické a pasívne domy, mali za úlohu zrekonštruovať dom postavený v roku 1918. Samozrejme, so zachovaním pôvodného objemu a fasády, zatiaľ čo zlepšia tepelný a akustický komfort. Použité konštrukčné systémy a materiály umožnili zníženie spotreby energie zo 171 kWh/m2a na 17 kWh/m2a, čím sa bežná existujúca budova zmenila na pasívny dom. A to všetko len za 120 dní.

 

transformacia 02

 

transformacia 03Rekonštrukcia s výzvami
Troma najväčšími problémami boli – severovýchodná orientácia domu radovej zástavby, obmedzený rozpočet a krkolomný termín na dokončenie prác. Najväčšou výzvou pre architektov bolo nové členenie, ktoré by zmenilo orientáciu domu. Nový svetlík umožnil prijímanie solárnych ziskov v zime. V lete sa v dome postará o prirodzené vetranie, napĺňa centrum domu denným svetlom a zabezpečuje správnu orientáciu solárnych panelov. Nové veľké okná zase otvorili úzky priestor interiéru smerom do záhrady.

 

Systém skladačky
Na dosiahnutie maximálnej presnosti a skrátenie stavebného procesu bol použitý suchý systém prefabrikovanej výstavby. Jednotlivé prvky (strecha, fasáda, mezanín, schodisko, svetlík) boli navrhnuté tak, aby do seba zapadali ako stavebnica, ktorá sa na mieste určenia zmontuje. Celá strecha bola, rovnako ako iné časti, zmontovaná v priebehu pár hodín. Okrem dosiahnutia výborných energetických parametrov použili stavebníci aj prírodné konštrukčné materiály, aby znížili environmentálny dopad prestavby. Preto sú nová strecha a fasáda vybudované systémom panelov OSB dosiek v drevenej konštrukcii a na izoláciu boli použité ovčia vlna a drevovláknité dosky. Odvetraná fasáda je ukončená smrekovcovým drevom, strecha zasa tepelne opracovaným borovicovým drevom. V interiéri nechali autori projektu vyrobiť mezanín, kuchyňu a skrinku z trojvrstvových debniacich dosiek. Podlahu pokrýva linoleum. Dom je vybavený solárnymi panelmi pre ohrev vody a tiež vetracou jednotkou.

 

transformacia 04

 

transformacia 05

 

transformacia 06

 

transformacia 07

 

transformacia 08 prizemie

Dispozičné riešenie prízemia

 

transformacia 09 poschodia

Dispozičné riešenie poschodia

 

transformacia 10 strecha

Dispozičné riešenie strechy

 

transformacia 11 rez

Rez stavbou

 

text: Sláva Štefancová
foto: DIAZ WICHMANN PHOTOGRAPHY STUDIO BCN

 

Celý článok si môžete prečítať v magazíne Nízkoenergetické EKO bývanie/bydlení, XI. ročník.

 

 

 

Pin It