14.1.2015

 

Koncom minulého roka rozdávala šesťčlenná porota prestížne česko-slovenské ocenenie BEFFA – Building Efficiency Awards 2014. Konkurencia bola veľká – do súťaže sa prihlásilo 230 stavieb z oboch krajín. Najviac ocenení získal pasívny dom v Stupave, ktorého autorom je architekt Pavol Pokorný. Stal sa víťazom v kategórii Drevostavby, získal druhé miesto v kategórii Rodinné domy a zabodoval aj v kategórii Multikomforntný dom, v rámci ktorej sa umiestnil na treťom mieste.

 

stupava 01

 

Energetická efektívnosť ako sekundárny faktor
Zadanie od investorov viacnásobne oceneného pasívneho domu neobsahovalo požiadavku na energetickú efektívnosť ako prioritu. „Prvou prioritou bola rýchlosť, keďže mladá rodina chcela stihnúť stavbu domu ešte pred narodením potomka," konštatuje Ing. arch. Pavol Pokorný, autor projektu. „Montovanú drevostavbu som ponúkol investorom ako prirodzený spôsob riešenia konkrétneho zadania. Pre rodinné domy považujem systém uzavretých boxových panelov za ideálny v kontexte parametrov cena a výkon," dodáva architekt. Pasívny štandard bol však v projekte prítomný celý čas, aj keď bol spočiatku v úzadí.

 

stupava 02 stupava 03

 

Šikmú strechu si vyžiadal stavebný úrad
Vývoj medzi funkčnou stránkou domu a jeho estetikou sa vyvíjal podľa architekta prirodzene. V prvom rade bol určujúcim faktorom rozpočet, ktorý nadiktoval jednoduchú kubickú hmotu. Lokalizácia domu na pozemku bola tiež jasná od začiatku, keďže majitelia mali v úmysle využívať slnečnú záhradu. „Keď prišiel stavebný úrad so zvláštnou požiadavkou na šikmú strechu, pílovitý tvar sa ponúkol ako na striebornom podnose," hovorí architekt.

 

stupava 04

 

Pasívny štandard
Potreba tepla na vykurovanie by mala byť podľa výpočtov 15 kilowatthodín na m² na rok. Drevený rám obvodovej konštrukcie je vyplnený izoláciou ISOVER UNIROL PLUS s hrúbkou 36 cm. Inštalačná vrstva je vyplnená 6 centimetrami izolácie ISOVER DOMO. Z exteriéru bol použitý kontaktný zatepľovací systém, na sokel bol použitý ISOVER PERIMETER. Strecha dostala opäť 36 centimetrov UNIROL PLUS a ISOVER EPS v spáde v priemere 16 centimetrov. Autori projektu nezabudli ani na akustickú izoláciu, v priečkach použili ISOVER AKUPLAT. Vzduchotesnosť obálky budovy zabezpečuje systém ISOVER VARIO. „Kvalita života veľmi závisí od toho, ako bývame. Pasívny dom v Stupave je výborným príkladom domu, ktorý bude svojim majiteľom prinášať pohodlie a zároveň bude šetrný," hovorí Alexander Prizemin, marketingový riaditeľ spoločnosti Isover.

 

O súťaži BEFFA
Building Efficiency Awards (BEFFA) je súťaž súčasných stavebných projektov s výnimočnou energetickou, konštrukčnou a architektonickou hodnotou realizovaných v Českej a Slovenskej republike. Projekt môže do súťaže prihlásiť ktokoľvek, kto k nemu má relevantný vzťah – predovšetkým investor, projektant, architekt, používateľ alebo vysoká škola (v prípade študentských projektov). Súťaž BEFFA organizuje združenie BEFFA a jeho odbornými garantmi je škola Vysokého učení technického v Brne a ďalšie univerzity (ČVUT, STU Bratislava, TU Liberec, TU Zvolen).

 

Viac informácií nájdete na stránke www.beffa.eu.

 

zdroj: Isover

 

 

Pin It