Zaujímavú kombináciu netradičnej drevostavby a prázdninového domčeka môžete nájsť v rakúskej obci Nussdorf, ktorá leží v južnom Tirolsku. Názov objektu „Ufogel" je spojením nemeckého slova „vták" a mimozemského lietajúceho objektu. Takto totiž v skutočnosti vyzerá – niekomu pripomína vesmírnu loď, inému zasa druh prehistorického operenca.

 

ufogel hlavna

 

Architekt Peter Jungmann navrhol stavbu, ktorá je takmer celá vyhotovená z dreva. Vďaka tomu, že dom nemá typické základy, ale je vztýčený na šikmých pilótách, akýchsi drevených kolíkoch, pôsobí skôr ako skulptúra. K domčeku pritom vedie krátky mostík. V momente, keď doň vkročíte, je vám hneď jasné, že aj vo vnútri navodzuje dojem „priestorového zázraku". Plocha 45 metrov štvorcových pojíma obývačku, kuchynskú jednotku a toaletu so sprchou. Panoramatické okná „vpúšťajú" dovnútra okolitú krajinu, zatiaľ čo zakrivená drevená konštrukcia, vyskladaná z tradičných šindľov, dodáva interiéru pocit domáceho tepla a bezpečia. Aj preto, kdekoľvek sa v chatke Ufogel nachádzate, či už sedíte, ležíte, sprchujete sa alebo obedujete, zakaždým sú tu prítomné dve veci – drevo a nebo. K príjemnej domácej atmosfére prispieva najmä vôňa dreva, ktorú možno podčiarknuť kachľami. Tie dokážu, ak treba, nahradiť aj podlahové vykurovanie. Na poschodí sa nachádza veľká posteľ, prípadne ďalšie separátne miesto na spanie pre dvoch ľudí. Bezbariérová kúpeľňa zasa ponúka krásny výhľad na hory a zintenzívňuje tak zážitok zo sprchovania.

 

ufogel_01.jpg ufogel_02.jpg ufogel_03.jpg ufogel_04.jpg ufogel_05.jpg ufogel_06.jpg ufogel_07.jpg ufogel_08.jpg ufogel_09.jpg ufogel_10.jpg ufogel_11.jpg ufogel_12.jpg ufogel_13.jpg ufogel_14.jpg ufogel_15.jpg ufogel_16.jpg ufogel_17.jpg ufogel_18.jpg ufogel_19.jpg ufogel_20.jpg

 

zdroj: Ufogel.at

 

 

Pin It