Jeden z najvyhľadávanejších tvorcov súčasnosti, francúzsky dizajnér Philippe Starck, už verejnosť viackrát presvedčil, že jeho tvorivý potenciál nepozná slovo hranice. Mnohých preto vôbec neprekvapilo, keď avizoval účasť na vývoji nových udržateľných montovaných domov. Na jeseň 2014 verejnosti predstavil prvý prototyp takzvanej druhej generácie energeticky aktívnych prefabrikovaných stavieb. Sľubuje pritom, že takéto domy tu ešte neboli...

 

Prototyp Starckovho domu sa nachádza v Montfort l´Amaury neďaleko Paríža, v príjemnom prírodnom prostredí, ktoré ešte viac podčiarkuje udržateľný charakter stavby. P.A.T.H. je nielen skratka pre dostupné montované technologické domy (Prefabricated Accesible Technological Homes), ale v angličtine tento akronym značí aj „cestu". Philippe Starck tak spolu s realizátorom stavby, slovinskou spoločnosťou RIKO, ktorá má za sebou roky skúseností s drevostavbami, symbolicky naznačujú novú filozofiu udržateľnej architektúry. Všestranne orientovaný Philippe Starck seba samého označuje ako rebelantského, zábavného a zároveň eticky, politicky aj ekologicky zmýšľajúceho tvorcu. Zároveň však vyznáva filozofiu, že každá vízia, nech nadobudne akúkoľvek formu, musí zlepšovať život ľudí. Ako ďalej vysvetľuje, v živote je jednou z najnevyhnutnejších potrieb strecha nad hlavou. A nevyhnutnosť zasa otvára priestor invencii. Presne tak sa zrodil projekt P.A.T.H., ktorý má reprezentovať ideál moderného bývania. Starck nemohol svoje presvedčenie dokumentovať lepšie ako tak, že prototyp domu povýšil na svoj nový domov.

 

 

path 01

 

 

Úspora prináša súdržnosť

 

Hoci environmentálny prístup deklaruje vo viacerých svojich projektoch, magazínu Wallpaper dizajnér prezradil, že myšlienka ekologického bývania je už dávno súčasťou jeho DNA. Keď totiž jeho rodina istý čas žila na ostrove Formentera, do „tajov" tejto problematiky ho zasvätil miestny ekológ pochádzajúci z Ameriky. K projektu ho však priviedla aj fascinácia prefabrikovanými domami, ktoré vytvoril už Jean Prouvé, či záväzok amerického prezidenta Baracka Obamu, že do roku 2015 budú elektrické automobily pre ľudí oveľa dostupnejšie. Podobne to má podľa Starcka fungovať aj s bývaním – jeho cieľom je dospieť k trvalej udržateľnosti. Lenže pre mladých ľudí či dôchodcov je investícia do nehnuteľnosti stále istým rizikom, jednak z hľadiska predajnej ceny, ale aj kvôli spotrebe energií. „Väčšina z nás žije v starých domoch, pohybuje sa v pôvodných dispozíciách, v budovách postavených v starom štýle zo starých materiálov. Život v niečom vyslovene modernom je v skutočnosti zriedkavou záležitosťou. Moderná výstavba však tvorcom aj obyvateľom otvára nové možnosti, ako preniesť pozornosť z hmotného na ľudské – ak je domov po stavebnej stránke ekologický a energeticky úsporný, bude aj oveľa súdržnejší," tvrdí Starck.

 

 

path 03

 

path 04path 05 

 

 

Zázrak na počkanie

 

K projektu P.A.T.H. sa od začiatku pristupovalo ako k holistickému riešeniu, ktoré držalo v medziach deväť princípov výstavby domu: environmentálna a sociálna zodpovednosť, nulová uhlíková stopa, vysoká energetická efektívnosť, cenovo vyhovujúci kvalitný dizajn, vysoký, a pritom dostupný životný štandard, prvotriedna technológia, prefabrikát na mieru, úspora peňazí i času a kompletná podpora. Základné komponenty domu, ako sú vonkajšie a vnútorné priečky, podhľady či strešné konštrukcie, sa preto vyrábajú v závode a hotové sa dovážajú priamo na stavbu, mnohé už vo veľmi vysokom stupni finalizácie, pod ktorý sa podpísali vyše dvadsaťročné skúsenosti firmy RIKO s výstavbou montovaných domov. Ten zároveň skracuje čas vyhotovenia celej stavby priamo na stavenisku. Po vytvorení základnej infraštruktúry, napojení na rozvodné siete a položení základov zaberie finalizácia domu vrátane zastrešenia iba niekoľko týždňov. Potom nasledujú dva mesiace, počas ktorých sa dokončia elektrické rozvody, mechanické inštalácie a finálne úpravy povrchov a ostatné vybavenie. Majitelia sa môžu do svojho nového domu nasťahovať prakticky už za tri mesiace od začiatku jeho výstavby.

 

 

Dva modely,

desiatky variantov

Voči montovaným domom často vládnu predsudky kvôli obmedzeným možnostiam individuálneho stvárnenia. Preto sa projektový a realizačný tím na čele so Starckom snažil prísť s riešením, ktoré by ponúkalo čo najväčšiu flexibilitu, od konštrukcie domu až po výber materiálov a povrchových úprav v interiéri. Dizajnér vysvetľuje: „Chceli sme, aby model P.A.T.H. oslovil čo najviac ľudí. Aj to je dôvod, prečo som netrval na žiadnych architektonických gestách, nechcel som nikomu nič určovať. " Možnosti architektonického stvárnenia sú z toho dôvodu nezvyčajne široké – môžete si vybrať typ strechy, plochú, šikmú alebo netradičné konzolové riešenie. Na začiatku sú na výber dva východiskové modely – Formentera (jednopodlažný dom so spálňami sústredenými okolo obývačky) a Montfort (jedno- alebo dvojpodlažný dom otvorený do exteriéru), pričom obidva možno upraviť do ďalších variantov podľa požiadaviek klientov. K dispozícii je dokonca doplnkový diel, ktorý sa dá využiť ako hosťovská izba, garáž alebo záhradná dielňa. Philippe Starck navrhol spolu 34 rozličných dispozícií s plochou od 140 do 350 m2, s jednou až ôsmimi izbami. Podľa oficiálnych údajov sa má cena vzhľadom na vybrané riešenie pohybovať od 2 500 až do 4 500 eur za meter štvorcový. 

 

path 06

 

 

Energeticky aktívny

 

Tvorcovia sa snažili dosiahnuť synergiu medzi architektúrou a technológiou, pričom veľký dôraz sa kládol aj na zvýšenie pasívnych energetických ziskov, ktoré sa zohľadňovali už v procese vytvárania konceptu a výroby prvých prefabrikátov. V prípade prototypu Montfort ide zároveň o energeticky aktívny dom, takže dokáže vyrobiť viac energie, než počas svojej prevádzky sám spotrebuje. Napriek množstvu zasklených plôch je stavba dôkladne chránená pred tepelnými únikmi, o čo sa starajú aj trojité sklá s hrúbkou 63 mm, spevnené argónom a kryptónom. Pri drevenej fasáde sa môžu využiť rozličné izolačné materiály, ako celulóza, minerálna vlna či sklenené vlákno, pričom hrúbka izolácie varíruje od 200 do 300 mm. Zatiaľ čo energetická spotreba štandardného domu je 150 – 230 kWh/m2, prototyp domu Montfort má len tretinový podiel, čiže 44,3 kWh/m2. Kým bežná stavba potrebuje na vykurovanie či chladenie až 50 percent z celkovej energetickej spotreby, pri montovaných domoch P.A.T.H. je to len 17 percent.

 

 

 

Teplo zo slnka

Na celkové zlepšenie energetickej bilancie či spotreby vody takejto stavby sa dajú použiť rozličné eko-technologické zariadenia, napríklad solárne panely a veterné turbíny diskrétne inštalované do strešnej konštrukcie, zberače dažďovej vody a pod. Dom ponúka aj solárnu inštaláciu 2 v 1, zloženú zo stopercentne recyklovateľného systému Easy Roof s integrovanými fotovoltaickými modulmi a so solárnymi modulmi DualSun. Tie zabezpečujú produkciu elektriny, vykurovanie a ohrev vody, ktorý môže byť pokrytý až na 70 percent, zvyšok domácej potreby zabezpečuje plynový kotol. Tieto panely však dokážu generovať dva- až štyrikrát viac energie než bežné solárne panely. Prototyp Montfort je napríklad vybavený 58 zostavami Easy Roof, ktoré obsahujú 36 panelov typu DualSun a 22 štandardných fotovoltaických panelov, vďaka ktorým dokáže dom vyrobiť 11,8 MWh elektriny ročne. P.A.T.H. možno vybaviť aj mini veternými turbínami, ktoré sú dostupné v dvoch modeloch – 450 alebo 1000 Wattov. Celý článok si môžete prečítať v magazíne SaB január 2015.

 

 

text: Anna Salvová
foto: archív štúdia Philippe Starck a firmy RIKO

 

 

 

 

 

Pin It