20.7.2015

 

 

Park Brederode v holandskom meste Bloemendaal je súčasťou chránenej prírodnej duny v rámci North Holland a predstavuje jedinečnú lokalitu na bývanie. V srdci tejto nádhernej scenérie vytvorila kancelária Paul de Ruiter Architects udržateľnú, svahom chránenú vilu, súčasťou ktorej sa stal aj prvok so zaujímavým pôvodom...

 

vilav 01

 

Paul de Ruiter Architects patria k popredným európskym kanceláriám a svoje portfólio zameriavajú na udržateľnú architektúru už od raných 90. rokov, odkedy pôsobia na scéne. Hoci programovo sa sústreďujú na riešenia, ktoré prispievajú k úspore energie, ich diela sa zaraďujú k ozajstným klenotom architektonickej panorámy Holandska. Vila V je jedným z dôkazom, že nízkoenergetický štandard nie je voči typológii či forme architektoického stvárnenia vôbec obmedzujúci, ale, naopak, stále dáva priestor na vznik zaujímavých stavieb.

 

vilav 02

 

vilav 03 vilav 04

 

vilav 05

 

Príroda na dotyk
Napriek tomu, že Vila V je vo svojej podstate praktickou stavbou s veľmi jednoduchou a jasnou dispozíciou, vo svojom prostredí pôsobí navonok príjemne romanticky. Už od začiatku projekčných prác bolo jasné, že pozemok okolo domu by si mal v čo najväčšej miere zachovať svoju originálnu „tvár". A tak sa s ním architekti rozhodli „nebojovať", nevytvárať si každú cenu rovnú pôdu pod nohami... Dom rozdelili do troch podlaží – suterén, prízemie s obývačkou a jedálňou, ktoré je spolovice vrastené do svahu, a prvé poschodie, zahŕňajúce spálne s kúpeľňou, ktoré sa nad zvlneným svahom vypína ako veža. Jeho severná a južná fasáda je celá zasklená, zatiaľ čo bočné fasády, orientované na východ a západ, sú uzavreté a pokryté farbeným drevom. Prevažnú časť zasklených plôch tvoria veľké posuvné dvere, ktoré sú vyrobené zo svetlého francúzskeho duba. Línia horných a dolných rámov je, naopak, riešená minimalisticky, vďaka čomu okná pôsobia, akoby boli osadené bezrámovo, priamo v konštrukcii stavby. Veľkorysé zasklenie má zabezpečiť priam „hmatateľné" prepojenie s okolitou prírodou, ako aj dostatok svetla. Prísun slnečných lúčov však súbežne s fasádami zabezpečuje aj vnútorné patio, ktoré sa nachádza uprostred domu a presvetľuje schodiskovú halu.

 

vilav 06

 

vilav 07

 

Kde sa skryla loď?
Okrem architektonického riešenia a dôkladnej organizácie jednotlivých zón a miestností v dome sa značná pozornosť venovala aj hospodáreniu s energiou. Nadmernému úniku tepla bráni už samotný tvar stavby, ktorý je maximálne kompaktný a dopĺňa ho, samozrejme, dôkladné zateplenie. Všetky dostupné zdroje solárnej a geotermálnej energie sa tiež využívajú čo najefektívnejšie, a to za pomoci tepelného čerpadla či solárnych kolektorov umiestnených na streche, ktorá je pokrytá prirodzeným izolantom – rozchodníkom a lišajníkom. Na stavbe sa použili výlučne prírodné materiály, ako napríklad voskovaný drevený obklad na fasáde. Interiérové prvky, ako sú steny, obklad kozuba či úložné priestory v detskej izbe, sú zasa vyrobené z preglejky. Avšak, drevo, ktoré sa použilo pri tvorbe vstupných dvier a garážovej brány, ukrýva úplne iný, zaujímavý pôvod – pochádza zo starej lode, ktorú objavila jedna demolačná spoločnosť na juhu prírodnej lokality Holland. Stavba tak nielenže vychádza v ústrety prírodnému prostrediu svojím konceptom, ale šetrnosť prejavuje aj opätovným využitím opotrebovaných vecí.

 

vilav 08 vilav 09

 

vilav 10

 

O stavbe v kocke
Adresa: Park Brederode, Bloemendaal, Holandsko
Architekti: Paul de Ruiter Architects
Projektový architekt: Paul de Ruiter
Vedúci projektu: Chris Collaris
Krajinný architekt: Kamsteeg Tuinen
Interiér: i29 interior architects (v spolupráci s Paul de Ruiter Architects)
Stavebný inžinier: Quinten R. Wildeboer
Hlavný dodávateľ: Scholz Groep, IJmuiden
Celková plocha: 489 m2 (vrátane 154 m2 suterénu)
Začiatok výstavby: apríl 2010
Ukončenie výstavby: november 2011

 

text: Anna Salvová
foto: Tim van de Velde

 

Reportáž si môžete prečítať v magazíne SaB január 2015.