28.2.2016

Moderná výstavba v spojení s vývojom materiálov a špičkovými technológiami zabezpečia kvalitnú obálku budovy s výbornými parametrami tepelných strát. Na druhej strane si treba uvedomiť potrebu výmeny vzduchu, ktorú v súvislosti s parametrami stavebného diela už nie je možné riešiť prirodzeným spôsobom v dostatočnej kvalite.

comair 01

Dôsledkom zlého vetrania je nezdravé vnútorné prostredie, vysoká vlhkosť, vysoký podiel škodlivín zo vzduchu až vznik plesní, čoho dôsledkom môžu byť mnohé choroby. Prečo v starších domoch takýto problém nebol? V objekte bola minimálne jedna pec, ktorá využívala vnútorný vzduch na svoj spaľovací proces, takže vzduch odchádzal hore komínom vo forme dymu a zároveň sa netesnosťami v oknách a dverách nasával čerstvý vzduch. Preto boli tieto domy oproti špičkovým novostavbám, paradoxne, vetrané kvalitnejšie, aj keď neefektívne.

comair 03

Najefektívnejší a najkomfortnejší je jednoznačne centrálny systém vetrania s rekuperáciou energie. Dochádza pri ňom k privádzaniu čerstvého vzduchu do miestností, kde sa bežne zdržiavajú obyvatelia domu, a zároveň k odsávaniu vzduchu z miestností, kde vzniká najviac odpadového vzduchu – kuchyňa, kúpeľňa, wc alebo práčovňa. Týmto nepretržitým procesom dochádza k prevetrávaniu celého objektu. Srdcom systému je centrálna rekuperačná jednotka, ktorá získava energiu z odpadového vzduchu a odovzdáva ju privádzanému vzduchu (v lete opačne). Vetraním objektu tak dochádza k obmedzeniu strát energie, ktoré u energeticky menej náročnej budovy dosahujú až 40 percent. V spojení s možnosťou režimu automatického letného chladenia je rekuperačné zariadenie výbornou voľbou. Ak ešte prihliadneme na dlhoročné pozitívne skúsenosti s riadeným vetraním rodinných domovm napríklad v Holandskum a vidíme tam jasnú prevahu rekuperačného vetrania, odpoveď, aký systém zvoliť, je úplne jasná. Pri výbere systému treba pozerať na účinnosť rekuperácie, spotrebu energie, hlučnosť zariadenia a životnosť. Je dôležité, aby boli systémy rozvodov certifikované na udávané vlastnosti, t. j. zdravotná neškodnosť, tesnosť, antibakteriálne a antistatické vlastnosti. Zároveň je výhodou, ak sú všetky komponenty výrobkom jedinej firmy špecializovanej na vetranie domov a v portfóliu výrobkov sú k dispozícií aj rozšírenia systému, ako zemné výmenníky tepla, aktívne zvlhčovanie vzduchu, uhlíkové filtre alebo dezinfekcia vzduchu.

comair 02

Výhody riadeného vetracieho systému s rekuperáciou energie
prevetrávaný je celý priestor domu;
zdravé vnútorné prostredie a optimálna klíma;
vysoká efektivita systému;
reálna návratnosť vo forme úspor energie;
maximálny komfort pre obyvateľov;
zníženie nákladov na vykurovanie a klimatizáciu až o 40 percent.

Pozor na hladinu oxidu uhličitého
S nedostatočným vetraním je spojená zvýšená hladina CO2, ktorá má za následok celý rad nepriaznivých účinkov na zdravie: bolesti hlavy, závraty, únavu, nepokoj, ťažké dýchanie, potenie, zvýšený tep, zvýšený krvný tlak, brnenie, kŕče až asfyxiu (dusenie):
250 – 350 ppm – normálna hodnota vonku;
do 700 ppm – odporúčaná hodnota pre pobyt v prostredí;
350 – 1000 ppm – typická hodnota bývania s dobrou výmenou vzduchu;
do 1000 ppm – zdravotne akceptovateľná koncentrácia CO2;
1 000 – 2 000 ppm – začínajú sa objavovať ťažkosti, ako ospalosť či pocity nekvalitného vzduchu;
2 000 – 5 000 ppm – zatuchnutý vzduch, bolesti hlavy, ospalosť, zlá koncentrácia, strata pozornosti, zvýšený tep, tlak, zdvíhanie žalúdka;
cez 5 000 ppm – zlé podmienky, za ktorých môžu byť prítomné aj koncentrácie iných plynov, môže nastať toxicita alebo nedostatok kyslíka;
cez 40 000 ppm – okamžité poškodenie z nedostatku kyslíka a následná smrť.

TIP
Odporúčame príručku „ako si vybrať dobrý vetrací systém“, je k dispozícií zdarma na adrese www.comair.sk v sekcii Na stiahnutie.

text a foto: COMAIR Slovensko, PROFI+, s. r. o.

 

 

Pin It