14.7.2016

Zabezpečenie tepelnej pohody z hľadiska tepelnoizolačných vlastností stavby dnes už nie je takým problémom. Oveľa viac pokrivkáva dosahovanie optimálnej vnútornej mikroklímy. Riešime úniky tepla, no oveľa menej absenciu čertvého vzduchu či hromadenie vlhkosti. Preto je na prvom mieste dôležité pravidelné a správne vetranie a počas leta aj efektívne a zdravé chladenie interiéru.

vetranie chladenie vb
foto: Villeroy & Boch

Ak vetráte oknami, najlepšie je otvoriť ich dokorán. „Dĺžka vetrania závisí od aktuálneho ročného obdobia – čím je vonku väčšia zima, tým kratšie treba vetrať. V priebehu dňa to však závisí najmä od vlhkosti v miestnosti. Počas chladnejších mesiacov vypnite v izbe kúrenie, aby vám neunikalo teplo. V zime sa odporúča vetrať 4 – 6 minút, na jar a jeseň 10 – 20 minút, v lete až 30 minút, ideálne prievanom, ktorý nevnesie do priestoru iba čerstvý vzduch, ale ho aj ochladí. V lete sa, samozrejme, najviac oplatí vyvetrať priestor počas noci, keď nesvieti priame slnko a priestor sa neprehrieva,“ radí Pavel Polášek, technicko-výrobný riaditeľ RI OKNA. Vetranie je dôležité najmä v miestnostiach so zvýšenou vlhkosťou, a teda s väčším rizikom vzniku plesní, ako napríklad kuchyňa či kúpeľňa. Vetrajte preto po každom sprchovaní či kúpaní, ale aj počas varenia, žehlenia či sušenia bielizne.
Skvelú pomoc poskytujú strešné okná v kombinácii s fasádnymi (alebo náprotivne umiestnenými strešnými oknami), pretože ak ich otvoríte naraz, vznikne tzv. komínový efekt a účinnosť vetrania sa zvyšuje. „Teplý vzduch stúpa rýchlo nahor a odchádza strešnými oknami, čím umožňuje čerstvému vzduchu vstúpiť do interiéru skrz fasádne okná. Samozrejme, oveľa komfortnejším riešením je automatické ovládanie okien, ktoré reguluje pohyb okien aj ich tieniacich doplnkov. Dotykovým diaľkovým ovládačom si môžete zvoliť takú možnosť, ktorá vám najviac vyhovuje,“ odporúča Klára Bukolská z firmy VELUX. Takéto systémy zvyknú obsahovať aj predvolené programy, ktoré otvoria okná a odtiahnu alebo zatiahnu tieniace doplnky v danom čase.

vetranie chladenie comair
foto: Comair

Zdravé vetranie bez prievanu
Pri automatickom riadení okien, ktoré ich otvára podľa časového harmonogramu, môže byť problémom absencia napojenia na aktuálny stav vnútorného prostredia – namiesto komfortu sa môžu dostaviť pocitový chlad, nežiaduci prievan či návaly tepla z vonkajšieho prostredia. A to je podstata vetracieho systému – jeho vplyv na zdravé bývanie. „Na základe skúseností z praxe jednoznačne odporúčame centrálny systém vetrania s rekuperáciou. Oproti iným systémom vetrania má v podstate jedinú nevýhodu, a to náročnejšiu počiatočnú realizáciu. Počas samotného prevádzkovania a používania však odpadávajú všetky nevýhody ostatných systémov,“ tvrdí Rastislav Petrus, konateľ spoločnosti COMAIR Slovensko. Predtým, ako si dáte takýto systém nainštalovať, oplatí sa vám pozrieť si ho naživo počas prevádzky, vidieť všetky komponenty a získať spätnú väzbu od človeka, ktorý ho používa už niekoľko rokov. Takýto vetrací systém možno doplniť aj dodatočne, realizácia je však finančne nákladnejšia pre navýšenie rozpočtu o zakrytie celej inštalácie. „Technológia riadeného vetrania má obrovské opodstatnenie aj v historických budovách, kde je jednou z najčastejšie využívaných technológií. Dokáže regulovať problematickú vlhkosť a zároveň pomôcť pri zložitejších riešeniach vykurovania, ktoré je zvyčajne nákladné,“ pokračuje Rastislav Petrus.
Výber takéhoto systému vetrania prebieha tak, že projektant na základe parametrov konkrétneho rodinného domu vypočíta objem vzduchu, ktorý bude potrebné v stavbe vymeniť. „Riadené vetranie sa rieši centrálne pre celý rodinný dom (výber závisí i od počtu ľudí v domácnosti) a musí spĺňať aj predpísané hygienické normy. Prívod vzduchu treba zabezpečiť do všetkých obytných priestorov okrem komory, odvod vzduchu zasa najmä z kuchyne, kúpeľne a z toalety,“ uvádza Jaroslav Rehuš, technický špecialista spoločnosti Vaillant Group Slovakia.

vetranie chladenie velux
foto: VELUX

Výhody tepelného čerpadla
V prípade chladenia je ideálnym a najúčinnejším spôsobom stropné chladenie, je však zložitejšie na realizáciu, zvykne sa totiž inštalovať aj cez rozvody podlahového kúrenia alebo do stropu. Chladiť však možno efektívne aj pomocou tepelného čerpadla. „Zhruba 50 až 70 percent majiteľov tepelných čerpadiel využíva aj funkciu aktívneho alebo pasívneho chladenia, a to najmä obyvatelia z južnejších častí Slovenska, kde sú miernejšie zimy a teplejšie letá,“ vysvetľuje Jaroslav Rehuš. Podľa jeho slov je v súčasnosti najpoužívanejším typom aktívne chladenie s pomocou tepelných čerpadiel vzduch/voda. Ich inštalácia je jednoduchá. Tepelné čerpadlo sa skladá z vonkajšej jednotky, ktorú treba umiestniť k jednej z vonkajších stien rodinného domu. Netreba teda umiestňovať do zeme zemné kolektory po obvode záhrady, prípadne hĺbkové vrty. Aktívne chladenie je síce účinnejšie než pasívne, kvôli chodu kompresoru však má aj vyššiu spotrebu energií. Pasívne chladenie naproti nemu zasa šetrí viac energie, pretože prostredníctvom tepelných čerpadiel zem/voda využíva zemný chlad.
vetranie chladenie vaillant2
foto: Vaillant

Príjemne vďaka slnku
V letných mesiacoch v domácnostiach zvyčajne netreba vykurovať, potrebná je však efektívna príprava teplej vody. Domácnosti môžu v lete využiť slnko ako zdroj bezplatnej energie a komfortu – ideálne sú na to solárne systémy so solárnymi kolektormi, na ktoré momentálne môžu čerpať aj dotácie od štátu. Niektoré solárne zostavy dokážu počas roka zabezpečiť pre domácnosť až 70 percent teplej vody. Je ideálnym doplnkovým zdrojom energie k plynovému i elektrickému kotlu, pričom predlžuje životnosť kotla viac než dvojnásobne.
vetranie chladenie vaillant1
foto Vaillant

Nezabúdajte odvetrať aj strechu
Cieľom odvetrania strechy, či už pri novostavbách, ale aj rekonštrukciách, je odvedenie vlhkosti prenikajúcej z obytných priestorov mimo strešnej konštrukcie, vyrovnávanie teplôt v strešnom plášti, čím sa dosiahne rovnomerné topenie snehu na streche a zabráni sa tak vzniku ľadových bariér a sklzu snehových lavín zo strechy. Ak strecha nemá dobrý systém odvetrania, nemôže „dýchať“ a nahromadená vlhkosť môže v krove spôsobiť problémy. Základ pre správne odvetrávanie strechy tvoria strešné fólie, ktoré slúžia najmä ako hydroizolácia, a teda zabraňujú priesakom vody do izolačnej vrstvy pod strechou. Z vnútornej strany sú však paropriepustné, čo znamená, že vodná para z izolačnej vrstvy sa dostane von práve cez strešnú fóliu. Pri jej kladení je potrebné dbať na dokonalé spojenie jednotlivých pásov fólií, inak strešná fólia ako celok nemusí pracovať spoľahlivo. K ďalším strešným prvkom určeným na odvetrávanie strechy patria aj vetracie škridly alebo vetracie hliníkové pásy pokladané na hrebeň či nárožie strechy.
vetranie chladenie tondach Mediteran Plus
foto Tondach

pripravila: Anna Salvová v spolupráci so spoločnosťami Comair, RI OKNA, Tondach, Vaillant Group a VELUX

Celý článok si môžete prečítať v magazíne SaB júl/august 2016.

 

 

Pin It