24.7.2016

Leto je pre zlodejov jedným z najaktívnejších období. Domy a byty ostávajú aj niekoľko dní úplne prázdne, nehovoriac o tom, že majitelia často nechávajú za sebou viditeľné signály, že sa doma nikto nenachádza. Vchodové dvere a okná sú pre lupičov najväčším lákadlom. Zabezpečte si svoj príbytok skôr, ako bude neskoro.

riokna okna proti vlamaniu 01

Nielen dizajn je dôležitý
V súčasnosti existujú rôzne možnosti, ako predchádzať návštevám neželaných hostí. V prípade, že odchádzate na dlhšie obdobie mimo svojho bytu či domu, mali by ste brať ohľad na zodpovedné zabezpečenie. Lepšie je zvoliť si drahšiu a kvalitnejšiu alternatívu, pretože šetrenie sa vôbec nevypláca. Najmä v prípade okien myslite na bezpečnosť už v momente, keď ich vyberáte. „Väčšina ľudí sa pri výbere okien zaujíma najmä o ich vlastnosti či vzhľad, respektíve o celkový dojem. Zákazník prípadne zisťuje, odkiaľ je profil, koľko má komôr, ale na typ kovania sa pýta veľmi málo zákazníkov. To je však obrovská škoda,“ tvrdí Antonín Doboš, odborník zo spoločnosti RI OKNA.

riokna okna proti vlamaniu 02

O bezpečnostnom kovaní zákazníkom často chýbajú vedomosti. „V súčasnosti vieme urobiť okná aj dvere s bezpečnostným kovaním, ktoré chráni byty a domy. Dokonca, málo ľudí vie, že aj poisťovne vyžadujú toto kovanie pri poistení nehnuteľnosti. Ak obsahujú otvorové výplne bezpečnostné kovanie s minimálne dvoma bezpečnostnými bodmi, potom má majiteľ domu s takto osadenými prvkami dokonca zľavu na poistenie. Zákazníkovi sa tak spätne vracajú investované peniaze, a to nehovorím o jeho lepšej bezpečnosti,“ dodáva Antonín Doboš zo spoločnosti RI OKNA, ktorá vyrába okná s bezpečnostným kovaním, ale aj bez neho, no s možnosťou dodatočného namontovania. Záleží na voľbe zákazníka a podobne je to aj v prípade dverí.

riokna okna proti vlamaniu 03 uzamykatelna kluckaĎalšie možnosti
Okrem toho je dôležité prihliadať aj na druh zasklenia. Mono využiť zasklenie bezpečnostným sklom alebo ochrannú fóliu. Fólia by mala mať minimálnu hrúbku 0,8 mm, účinnejšia je však silnejšia fólia s hrúbkou 1,5 mm. Dôležitou ochranou je aj uzamykateľná kľučka (na obrázku vľavo). V prízemných bytoch je nutné porozmýšľať aj nad možnosťou inštalácie mreží, ktoré majú veľkú pevnosť. Nevýhodou je však estetické hľadisko, keďže mreže u mnohých ľudí vytvárajú dojem väzenia. Bezpečnosť okien zvýši aj predokenná hliníková roleta. Ďalším prvkom je tzv. systémový magnetický kontakt, ktorý zaregistruje, že okno bolo otvorené. Čo je však podstatné, a na čo by sme nemali zabúdať – po opustení bytu nikdy nenechávajte pootvorené okno či vetračku! Ani v prípade malých okien, napríklad v kúpeľni. Pri uvoľnení okenného krídla je totiž dostatok priestoru na vniknutie do interiéru.

riokna okna proti vlamaniu 04

Nezabudnite zabezpečiť aj zvyšok domu:

  • Nespoľahlivé dvere, ktoré nezodpovedajú moderným štandardom, vymeňte za bezpečnostné dvere. Prípadne využite alarm.
  • Signálom pre neželaných návštevníkov sú aj neustále stiahnuté rolety a žalúzie.
  • Pozor na preplnenú poštovú schránku! Aj to prezrádza vašu neprítomnosť.
  • Nehovorte každému o svojich plánoch, neoznamujte ich ani na sociálnych sieťach.
  • Počas svojej neprítomnosti nenechávajte v byte cennosti a vyhnite sa aj odkladaniu kľúčov pod rohožku či do kvetináča.
  • Nezabudnite využiť služby niektorej poisťovne, ktorá poskytuje rôzne druhy poistenia majetku.

text a foto: RI OKNA

 

 

Pin It