31.8.2016

Sivá je veľmi obľúbenou farbou, ktorá čoraz častejšie krášli fasády domov, či už v podobe fasádnych systémov, lícových tehál alebo keramických dosiek. Na rozdiel od čiernej je ľahšie kombinovateľná, v spojení s bielou zasa pôsobí maximálne decentne.

trend sivo biela 01Fasáda za chvíľku
Z Holanska k nám prostredníctvom firmy Fabrick SK dorazil inovatívny fasádny systém Daas ClickBrick, ktorého prednosťou je najmä rýchla montáž bez potreby škárovania, čo ocenia najmä stavebníci, ktorí pracujú s veľkoplošnými fasádami. Je technicky jednoduchý a zároveň vysoko funkčný. Možno ho realizovať aj vtedy, keď teploty klesajú pod bod mrazu, výrazne tak urýchľuje výstavbu. Aplikuje sa ako odvetraná fasáda pomocou antikorových klíps, a to až do výšky 12 metrov bez potreby prekotvenia. Okrem toho je bezúdržbový, úplne recyklovateľný a šetrí materiál. Zaujímavo pôsobí najmä v industriálnych antracitových odtieňoch.

trend sivo biela 02

trend sivo biela 03Extra tenké dosky
Keramické obklady z ponuky spoločnosti Laminam patria k najväčším a najtenším keramickým doskám na svete – vďaka inovatívnej technológii majú hrúbku len 3 mm a rozmery 3 x 1 m a viac. Sú vysoko pevné, farebne stále, mrazuvzdorné, ohňovzdorné a majú UV filter, čo im zabezpečuje široké využitie. Novinkou medzi vzormi je napríklad Kotan, ktorý pripomína matný povrch surového betónu. Na vytvorenie jeho textúry našli dizajnéri inšpiráciu v japonskej technike macerácie tradičného washi papiera, čím dali povrchom jemný a čistý vzhľad.

trend sivo biela 04

trend sivo biela 05Moderná tvár tehly
Lícové tehly Rustique ulahodia všetkým milovníkom teplej moderny. V súčasnosti má firma v ponuke vyše 500 odtieňov a každý rok pribúdajú ďalšie. Od tradičných terakotových tónov sa trend posúva k šedej, antracitovej a bielej. Tehličky sú okrem domov v rustikálnom či stredomorskom štýle veľkým hitom aj v kombinácii s modernými prvkami architektúry. S tým súvisí aj zvýšený záujem o tehličky s povrchom upraveným bielym cementom, čo dáva obkladu industriálny loftový nádych. Veľkú variabilitu výsledného efektu umožňuje aj výber škárovačky, ktorá môže byť biela, v rôznych odtieňoch šedej až po čiernu, či béžová.

trend sivo biela 06

trend sivo biela 07Fasádny melír
O tom, že s lícovými tehlami a klinkermi sa možno bezhranične hrať, vás presvedčia v spoločnosti Klinker centrum. Nájdete tu nespočetné druhy možností obkladov, počnúc hladkými, cez reliéfne, až po rustikálne povrchy. Čoraz obľúbenejšie, a to najmä v interiéri, sú tehly s použitým industriálnym vzhľadom, ktorý sa docieli úpravou tehál v špeciálnych bubnoch. Starý obitý vzhľad vás paradoxne vyjde drahšie, výsledok však určite stojí za to. Pásiky tehál môžete použiť aj ako ozvláštňujúci prvok a doplnok omietky, prípadne pustiť uzdu fantázii a vyskúšať rôzne väzby a 3D efekty, vodorovné aj zvislé kombinácie či odlišné sfarbenie tehál na vystúpených hmotách.

trend sivo biela 08

text: Anna Salvová a Jana Zajasenská
foto: archív firiem

 

 

Pin It