1. 11. 2016

Solárne panely sú ekologické, postavené na využití prakticky nevyčerpateľnej slnečnej energie a tá je zadarmo. Napriek nespornému prínosu fotovoltaiky pre produkciu zelenej energie im až doteraz niečo chýbalo. Panely zaberajú veľkú plochu, sú ťažkopádne a keď sú umiestnené na streche domu, na dizajne mu nepridávajú.

TeslaSolar 1024x549

Generálny riaditeľ americkej spoločnosti Tesla Elon Musk odhalil technologickú novinku, ktorá dáva slnečným panelom šmrc a eleganciu. Vizionár vystúpil pred pár dňami v Los Angeles na pódiu Universal Studios a sľúbil, že solárnu energetiku urobí „sexi“. Predstavil strešnú krytinu, ktorá je na nerozoznanie od klasických škridlí. Na rozdiel od nich však má nová generácia strešnej krytiny zabudované solárne články. Z ulice pritom materiál nepôsobí vôbec nápadne a zapadá do koloritu bežných striech.

Tajomstvo vzhľadu solárnej krytiny spočíva v špeciálnom povlaku, ktorý sa stáva viac či menej priehľadný v závislosti od uhlu pohľadu. Z malých uhlov, napríklad z pohľadu z ulice, je krytina nepriehľadná. Ak by sme sa však na strechu pozreli z výšky, solárna technológia zabudovaná do malých dielov strešnej krytiny by sa nám objavila v plnej paráde. Výsledkom je krytinová taška, ktorá umožňuje prechod slnečného svetla, ale na úrovni terénu nevzbudzuje žiadnu pozornosť.

Tesla nateraz predstavila štyri verzie solárnej strešnej krytiny. Každá s iným vzhľadom a každá pripomína tradičné krytiny na rodinných domoch. Solárnu tašku tvoria tri časti. Okrem vysokoúčinného solárneho článku je jej súčasťou farebná „žalúzia“, ktorá dáva krytine tradičný vzhľad a tvrdené sklo, ktoré je extrémne odolné voči nárazu. Nikdy sa neopotrebuje a podľa Elona Muska má nekonečnú životnosť. Šéf Tesly si predstavuje, že technológia bude taká neodolateľná, že bude umiestnená na každej streche. „Musí to byť krásne, cenovo dostupné a dokonale integrované. Ak sú splnené všetky tie veci, prečo by sme mali ísť akýkoľvek iným smerom?“ pýta sa Musk. Podrobnosti o cene, dostupnosti, ani inštalačnom procese nateraz nie sú známe.

styles terracotta

styles slate

text: (BK)

foto: Tesla Solar

Pin It