23.11.2015

Jedným z tohtoročných víťazov ocenenia CE•ZA•AR 2015 sa stala rekonštrukcia vidieckeho domu v Jabloňovciach. Zachovať pôvodné vidiecky rysy stavby a zároveň priniesť majiteľom komfortné bývanie pomohli architektom zasklené drevené portály spoločnosti Mirador.

mirador cezaar 01

mirador cezaar 02

Tohtoročné ocenenie CE∙ZA∙AR v kategórii rekonštrukcia a obnova budov získal projekt vidieckeho domu v Jabloňovciach. Architekti z Atelieru 11, Martin Mihály a Matej Mihalič, pri realizácii rekonštrukcie rodinného domu zohľadňovali danosti lokality. Pre úpätie Štiavnických vrchov sú typické jednopodlažné domy s gánkom a štítovou alebo valbovou strechou. Sú úzke, dispozične sa ťahajú dozadu a väčšinou sú zakončené hospodárskymi miestnosťami.
Hlavným cieľom rekonštrukcie bolo premeniť hospodársku časť na spoločenský priestor s dostatočným množstvom denného svetla. Požiadavkou majiteľov bolo nadviazať na vidiecky charakter stavby. „Od začiatku nám bolo jasné, že chceme zachovať pôvodný tvar domu, jeho proporcie a konštrukčné riešenie. Rovnako sme vedeli, že ho treba viac prepojiť so záhradou. Hľadali sme vhodné materiálové riešenie a prípustnú mieru otvorenia sklenenej časti do záhrady. Bol som milo prekvapený, že sme sa s investorom hneď zhodli na celozasklenom riešení,“ vysvetľuje architekt.

Drevo – jednoznačná voľba
Drevené profily boli v tejto citlivej rekonštrukcii jasnou voľbou – vyplynuli z charakteru stavby. „Spoločnosť Mirador si vybral investor. Zvažovali sme kvalitu vyhotovenia, cenu, referencie jednotlivých dodávateľov a schopnosť garantovať prípadný servis. V rámci týchto kritérií sa Mirador ukázal ako dobrá voľba,“ hovorí architekt. „Drevo je charakteristické svojou prirodzenou kresbou, priaznivými fyzikálnymi a mechanickými vlastnosťami a širokou škálou farieb. Zabezpečuje tepelno-technické parametre a esteticky dotvára interiér,“ dodáva Ľubomír Svetlík, konateľ spoločnosti Mirador.
Tienenie veľkej zasklenej plochy nebolo treba riešiť doplnkovými tieniacimi prvkami. Vyriešil to tvar a orientácia domu smerom na juh a pergola na západnej strane. V lete sa slnko do interiéru takmer nedostane a v zime, naopak, prehreje celú prístavbu, keďže je nižšie nad obzorom.

mirador cezaar 03

Viac informácií na stránke www.mirador.eu.

zdroj: Mirador

 

 

Pin It