14.1.2015

Holandský ostrov Hagen (v preklade hrádza) je v pravom zmysle slova idylou sociálneho bývania. Architekti z renomovanej kancelárie MVRDV ukázali, že dokážu riešiť takéto výzvy rovnako kvalitne ako architektonické projekty kultúrnych či komerčných stánkov.

velux hagen 01

Holandský development viedol v 90. rokoch minulého storočia pod tlakom dopytu po dostupnom bývaní k vytvoreniu veľkého sídelného „kompromisu“ - na periférii mesta vznikla hustá zástavba tisícok prefabrikovaných nízkopodlažných domov, ktorá však nepôsobí ani mestsky, ani vidiecky, ba dokonca neevokuje ani život na predmestí. Jediný dojem, ktorý kubusy s extrémne malými záhradkami vyvolávajú, je intenzívny klaustrofobický pocit. Štvrť Vinex v Ypenburgu je však iná. Pojíma satelitné mestečko so zhruba 15 tisíckami jednotiek s úplne odlišným charakterom sociálneho bývania.

velux hagen 02   velux hagen 03

Architekti sa pri tvorbe konceptu inšpirovali dedinou. Hageneiland (čo v preklade znamená „hrázdený ostrov“) je obklopený sieťou vodných kanálov, vďaka čomu došlo k vytvoreniu prostredia, ktoré je oveľa atraktívnejšie pre život. Prítomnosť vody iba podčiarkuje polovidiecky štýl zástavby, vytvorenej usporiadaním a rozdelením jednotlivých objektov tak, aby ponúkli oveľa veľkorysejšie a otvorenejšie komunitné prostredie s dostatkom zelene. Vďaka tomu sa zvýšila aj sociálna diverzita tejto lokality. Samostatné rodinné domy, ale aj bytovky s dvoma, troma či štyrmi jednotkami vytvárajú vzájomným situovaním sériu priehľadov, umožňujúcich komunikáciu objektov, a tak vytváranie susedských väzieb.

velux hagen 04

Názov štvrte je odvodený od slova plot, ktorý tu zohráva rolu vymedzenia záhradiek miestnych obyvateľov, nie však rozdeľujúci prvok. Zaujímavé je, že do areálu sa dá vôjsť len pešo. Parkovať sa musí pri okružnej ceste, vďaka čomu je osídlenie pokojné a bezpečné. Jednotlivé uličné rady pozostávajú maximálne zo šiestich domov. Medzi nimi sa nachádzajú rôzne malé priestranstvá, ktoré štvrti dávajú vzhľad dediny. Celok sa skladá zo 119 radových domov, ktoré sa náhodne združujú do skupín. Aby bolo možné dosiahnuť nízku cenu nehnuteľností, jednotlivé dispozície sa navrhli ako typizované, pričom tento prístup sa prenáša aj do hmotového riešenia domov. Predstavuje ho archetyp dvojpodlažného objektu s tradičnou šikmou vidieckou strechou.

velux hagen 05

Dôležitú úlohu v zástavbe, ktorá je aj napriek otvorenejšiemu prístupu stále pomerne hustá, zohralo aj svetlotechnické riešenie. Strešné okná, ktoré dodala firma VELUX, vpustia dovnútra dostatok denného svetla, a to aj do najvyššieho podlažia tak, aby sa nenarušila jednotná silueta domov. Túžba klientov mať „vlastný“ dom s individuálnym prvkom sa vyriešila voľbou jedného materiálu na strechu i fasádu, pričom žiadne dva susedné domy neostali rovnaké. Tehlové, plechové, drevené, plastové a cementotrieskové domčeky neunavujú stereotypným rytmom a vďaka špecifickému radeniu rozohrávajú hru príjemných zákutí a situácií. Za súbor domčekov v Hageneilande získala kancelária MVRDV prestížnu cenu Holandského inštitútu architektúry.

velux hagen 06   velux hagen 07

velux hagen 08

pripravila: Anna Salvová v spolupráci s firmou Velux
foto: Adam Mørk

 

 

Pin It