26.5.2016

 

Bienále medzinárodnej súťažnej prehliadky tehlovej architektúry Brick Award 2016 už pozná svojich víťazov. Laureátov v piatich súťažných kategóriách a víťazov Hlavnej a Špeciálnej ceny oznámili vyhlasovatelia na slávnostnom galavečeri vo Viedni.

 

Grand Prize a zároveň výherca kategórie urbanistické začlenenie
prinášajúce inovatívne riešenia, ktoré rešpektujú existujúcu situáciu a okolie stavby (pri súčasnom trende urbanizácie bojujúcej s nedostatkom priestoru)
House 1014
Lokalita: Granollers, Barcelona, Španielsko
Architekt: H Arquitectes, Španielsko

brickaward winners 2016 01

brickaward winners 2016 03

brickaward winners 2016 02foto: © Adria Goula, foto architektov: archív HARQUITECTES

 

Grand Prize a zároveň výherca v kategórii špeciálne riešenia
riešenia zodpovedné voči životnému prostrediu, efektívne využívajúce energiu a jej zdroje, využitie miestnych zdrojov, charakter a kvalita stavby, jej svetelné podmienky a pod.
2226
Lokalita: Lustenau, Rakúsko
Architekt: Baumschlager Eberle Lustenau, Rakúsko

brickaward winners 2016 04

brickaward winners 2016 05

brickaward winners 2016 06
foto: © Norbert Prommer, foto architekta: © Christine Kees

 

Kategória rodinné a bytové domy
Termitary House
Lokalita: Da Nang, Vietnam
Architekt: Tropical Space, Vietnam

brickaward winners 2016 07

brickaward winners 2016 09
foto projektu a architektov: © Oki Hiroyuki  

 

Kategória verejné a sociálne prospešné stavby, riešenia verejných priestorov
Auditorium AZ Groeninge
Lokalita: Kortrijk, Belgicko
Architekt: Dehullu Architecten, Belgicko

brickaward winners 2016 10

brickaward winners 2016 11

brickaward winners 2016 12
foto projektu a architekta: © Dennis de Smet

 

Revitalizované objekty slúžiace na „nové účely“, kreatívne a inšpirujúce príklady rekonštrukcie tehlových stavieb
Marília Project
Lokalita: São Paulo, Brazília
Architekt: SuperLimão Studio, Brazília

brickaward winners 2016 14

brickaward winners 2016 15
foto projektu a architektov: © Maira Acayaba

 

Špeciálna cena
Cluster House
Lokalita: Zurich, Švajčiarsko
Architekt: Duplex Architekten AG, Švajčiarsko

brickaward winners 2016 16

brickaward winners 2016 17

brickaward winners 2016 18
foto: © Johannes Marburg, foto architektov: © Stefanie Gygax

 

Odbornú porotu v uplynulom ročníku tvorili: Laura Andreini (Archea Associati, Taliansko), Johan Anrys (51N4E, Belgicko), Matija Bevk (bevk perovic arhitekti, Slovinsko) a Alfred Munkenbeck (Munkenbeck + Partners, Veľká Británia). Navyše, siedmy ročník Wienerberger BrickAward dosiahol rekordný počet prihlásených projektov, až 600 z 55 krajín sveta. Od roku 2004, keď sa bienále uskutočnilo prvýkrát, počet prihlasovaných projektov, ako aj zúčastnených krajín neustále narastá. V tomto roku prebiehalo prihlasovanie diel po prvý raz aj online – svoje diela tak mohli, okrem nominácií od medzinárodných kritikov a novinárov, prihlásiť aj samotní architekti a architektonické ateliéry. „Možnosť priameho online prihlasovania samotnými architektmi určite vytvorila priestor pre väčší počet prihlásených projektov. Hoci otvorenejší systém znamená do určitej miery elimináciu odborného regulačného filtra, úroveň súťaže má stúpajúcu krivku. Nominované diela sú dôkazom, že potenciál tehly nie je stále vyčerpaný. Najmä diela z ázijských krajín, kde k nej aj po formálnej stránke pristupujú odvážne, ma presviedčajú o tom, že je skôr nevyčerpateľný,“ skonštatoval architekt Pavol Paňák, laureát tejto súťaže z roku 2012. Ocenenie získal za prestavbu pece starej tehelne v Čachticiach. „Záujem o tehlu aj u architektov stúpa. Je to fascinujúci materiál, je neveľká, dá sa ľahko tvarovať, je prírodná a príťažlivá svojou hapticitou, človečinou. Materiál, ktorého sa najviac dotýka ľudská ruka. A nielen to. Je jedinečná aj čo do vytvárania vyváženej klímy v interiéri. Myslím, že práve kvôli jej samoregulačnej schopnosti izolácie a akumulácie, jej obľúbenosť ešte vzrastie a to aj v našich končinách. Trend by bol možno ešte výraznejší, keby sme nenarážali na nedostatok kvalitných murárov,“ doplnil Pavol Paňák.
BrickAward je nezávislou súťažou a použitie produktov koncernu Wienerberger nie je podmienkou účasti. Dôležitým kritériom je však použitie stavebného materiálu z pálenej hliny (tehlové bloky, lícové tehly, tehlová dlažba, pálené strešné škridly, tehlové fasádne platne) na významnej časti prihlasovanej stavby. Odborná porota hodnotí nielen všeobecnú kvalitu architektúry a inovatívny prístup k stvárneniu exteriéru a interiéru, ale aj funkčnosť, trvalú udržateľnosť a energetickú hospodárnosť stavieb. Výnimočnú pozornosť venuje estetickému prepojeniu stavieb s ich okolím. Odmenou víťazov nie je len finančná cena, ale aj prezentácia vo výpravnej publikácii nominovaných a ocenených stavieb z celého sveta s názvom BRICK.
Svoje diela do ďalšieho ročníka Wienerberger Brick Award 2018 môžu prihlasovať architekti a celé tímy od januára budúceho roka TU.

zdroj: Wienerberger 

 

 

Pin It