3. 12. 2016

Komplex budov bývalej továrne na výrobu nití v bratislavskom Ružinove prejde prestavbou. Priemyselný areál so zachovanými historickými hodnotami získala minulý rok fínska developerská spoločnosť YIT Slovakia. Z pamiatkovo chránenej pradiarne vtedy museli po dohode odísť umelci a kreatívci, ktorí tu mali svoje ateliéry. Po rokoch chátrania a často necitlivého búrania však už územie pozná možné smery svojho urbanistického a architektonického rozvoja.

cvernovka kosicka 3

Majiteľ priemyselného komplexu vyhlásil začiatkom septembra užšiu urbanisticko-architektonickú súťaž na riešenie areálu bývalej Bratislavskej cvernovej továrne. Išlo o vôbec prvú súťaž vyhlásenú developerskou spoločnosťou, ktorej súťažné podmienky overila Slovenská komora architektov. Spoločnosť vtedy oslovila dvanásť renomovaných architektonických ateliérov zo Slovenska a Českej republiky. Výsledkom je desať kvalitných návrhov.

Porota po viacerých kolách hodnotenia rozhodla o najlepšom návrhu jednohlasne. Víťazom súťaže sa stal architektonický ateliér Compass Architekti z Bratislavy. „Víťazný autorský tím priniesol jasné riešenie areálu v zmysle zadania, ale súčasne koncept, ktorý umožňuje ďalší rozvoj lokality. Návrh priniesol jedno z najlepších urbanistických riešení v súťaži a vyzdvihol pamiatkovo chránený objekt Pradiarne prostredníctvom nového verejného priestoru – námestia,“ zhodnotila porota výsledky súťaže.

cvernovka prievozka 0

Developer má teraz pred sebou rokovania s víťazom, ktoré by mali priniesť dopracovanie štúdie a spracovanie dokumentácie pre územné rozhodnutie. „Rád by som zdôraznil, že už len vyhlásenie takejto súťaže predstavuje pridanú hodnotu, keďže na Slovensku to stále nie je úplne bežné. Čo bolo aj pre nás prekvapením, bola kreativita jednotlivých prístupov – napriek pomerne striktnému zadaniu sme obdržali veľmi rôznorodé riešenia. A práve o rôznorodosti prístupov bola aj naša diskusia v porote – myslím, že veľa sme sa aj spoločne naučili o celom území a táto diskusia určite ovplyvní náš prístup k celému projektu,“ uviedol predseda poroty Radek Pšenička z developerskej spoločnosti.

Víťazný návrh predpokladá v areáli bývalej Bratislavskej cvernovej továrne výškovo primeranú mestskú zástavbu, s pozvoľným zvyšovaním smerom od Košickej ulice. Novovzniknuté námestie zvýrazňuje dominantu Pradiarne. Nové riešenie územia by malo zachovať silocentrálu. Uvažuje o nej ako o vstupnom priestore do Pradiarne, čo umožňuje ďalšie zaujímavé využitie oboch objektov.

cvernovka sutazny nadhlad 0

Druhé miesto v súťaži získal ateliér A69 architekti, tretie ateliér GutGut. Porota sa rozhodla udeliť aj mimoriadnu cenu architektonickému ateliéru Chybik Kristof za nadšenie autorského tímu, podporené príbehom pamäte historickej profilácie územia, ktoré prinieslo nevšedné riešenie.

1. miesto

Návrh č. 7: COMPASS
Autorský kolektív: Ing. arch. Juraj Benetin, Ing. arch. Matej Grébert, Ing. arch. Peter Dostál, Ing. arch. Marcel Vadík

Písomné hodnotenie návrhu:

„Odborne zrelý autorský kolektív predložil vyvážený súťažný návrh, ktorý predstavuje najlepšiu urbanistickú kvalitu v súťaži. Očakávaná bloková zástavba ponúka kvalitu pre život rezidentov, delenie verejných a poloverejných plôch. Riešenie zástavby je difúzne k všetkým okolitým štruktúram, námestie zvýrazňuje dominantu bývalej Bratislavskej Cvernovej továrne tzv. Pradiarne. Autori, ktorí dobre poznajú rozvojové tendencie Bratislavy, reagujú na dopravu v Košickej ulici minimalizáciou a neprejazdnosťou obslužných komunikácií v území. Kompexný pohľad etapizácie vrátane riešenia statickej dopravy nad ustálenou hladinou podzemnej vody je vyhlasovateľom hľadané riešenie. V návrhu sú dôsledne riešené svetlotechnické podmienky v území. Pôdorysne uhladený urbanistický koncept je v protiklade s hmotovou skladbou jednotlivých budov, sekcií s výraznou výškovou profiláciou, ktorá rešpektuje svetlotechnické požiadavky. Napriek tomu predložené vizualizácie z pohľadu bežného pozorovateľa prinášajú predstavu zaujímavých, členitých mikrourbánnych priestorov. Štúdijné spracovanie architektúr vybraných objektov nijako nezaostáva za celkovou predloženou kvalitou návrhu.“

 cvernovka parickova 1

cvernovka retail 0

cvernovka terasa 0

cvernovka situacia 0

text: bk
vizualizácia: Compass Architekti

Pin It