14. 1. 2017
Varšava bude mať novú dominantu. V nevyužívanej štvrti v blízkosti centra mesta pri centrálnej železničnej stanici spustila skupina HB Reavis výstavbu viacúčelového komplexu. Dominovať mu bude 310 metrov vysoká veža.

varso place

Verso Place je vlajkovým projektom developera so slovenskými koreňmi. Komplex kancelárskych budov oživí industriálnu zónu vo Varšave. Počas Druhej svetovej vojny lokalitu zrovnali so zemou a nikdy nebola dôsledne revitalizovaná.

Projekt ráta s podlahovou plochou 140-tisíc metrov prevažne administratívnych priestorov. Dominantou súboru bude 53 poschodová veža z dielne renomovaného architektonického štúdia Foster + Partners. Dvestotridsať metrov vysokú budovu zvýši stožiar až na 310 metrov. Stane sa tak najvyššou budovou v Poľsku a jednou z najvyšších v Európe. Dve vedľajšie budovy s 21 a 19 poschodiami navrhli miestni varšavskí architekti z kancelárie Hermanowicz Rewski.

Varso Place sa okrem sídla veľkých poľských a medzinárodných spoločnosti a start-upov stane domovom jedného z najväčších co-working (zdieľaných) centier vo Varšave. Strecha mrakodrapu vo výške 230 metrov bude prístupná pre verejnosť ako rozhľadňa. Pohľady na Varšavu a jej metropolitnú oblasť ponúknu aj reštaurácie na 46. a 47. poschodia veže.

varso place 2

Stavebné práce na projekte sa už začali. Odovzdanie stavby do užívania je naplánované na rok 2020. Podľa informácií developera, Varso Place bude ťažiť zo špičkových technológií, ktoré znižujú spotrebu elektrickej energie a vody a znečistenie ovzdušia. Ako prvý projekt tohto rozsahu v Poľsku má ambíciu získať hodnotenie "vynikajúci" podľa certifikačného systému BREEAM.

Grant Brooker, vedúci popredného projekčného štúdia v Londýne Foster + Partners tvrdí, že budova ponúkne kvalitné a flexibilné kancelárske priestory. Podľa jeho slov sa stane prínosom pre mesto vďaka svojmu presklenému verejnému nádvoriu na úrovni prízemia a veľkolepým vyhliadkovým terasám. "Tieto verejné galérie ponúknu každému panoramatické výhľady na mesto. Nazdávame sa, že Varso Tower zaujme nezastupiteľné miesto v panoráme Varšavy a čo je najdôležitejšie, umožní vznik novej destinácie schopnej revitalizovať túto mestskú štvrť nachádzajúcu sa priamo v centre mesta."

Foster + Partners je globálne štúdio pre architektúru, urbanizmus a projektovanie založené na udržateľnosti, ktoré pred päťdesiatimi rokmi založil Lord Foster. Od vtedy sa jemu a jeho tímu podarilo vytvoriť medzinárodnú kanceláriu s celosvetovou reputáciou za premyslený a priekopnícky dizajn, ktorá funguje s etnickou aj kultúrnou rozmanitosťou.

varso place 3

Dve menšie budovy navrhlo miestne architektonické štúdio Hermanowicz Rewski Architekci V súčasnosti zamestnáva 100 projektantov, čo z nej robí jednu z najväčších architektonických kancelárií v Poľsku. Špecializuje sa na veľké administratívne a rezidenčné projekty. "Sme hrdí, že sme sa podieľali na tomto veľkolepom projekte, ktorý oživí túto štvrť Varšavy. Naším hlavným cieľom bolo vytvoriť budovy otvorené pre verejnosť, ktoré budú lákať okoloidúcich vstúpiť. Počas slnečných dní si hostia vo Varso Place a pracovníci v kanceláriách budú môcť vychutnať nielen kaviarne v záhradách, ale aj rekreačné priestory umiestnené na strechách," dodal Stanislaw Rewski z Hermanowicz Rewski Architects.

text: bk
foto: HB Reavis

Pin It