15. 4. 2017

Do tretieho ročníka architektonickej súťaže Bigmat International Architecture Award sa môžu zapojiť už aj slovenskí architekti. Medzi porotcami je tiež slovenská architektka a historička architektúry Henrieta Moravčíková.

winners1

Bigmat International Architecture Award hľadá v siedmich európskych krajinách unikátne architektonické diela. Porotcovia budú po prvýkrát posudzovať aj práce z ateliérov slovenských architektov. Súťaž sa okrem Slovenska vyhlasuje aj v šiestich ďalších štátoch: v Belgicku, Českej republike, vo Francúzsku, Taliansku, Portugalsku a v Španielsku.

Porota, ktorú vedie uznávaný španielsky architekt a profesor na Polytechnickej univerzite v Madride Jesús Aparicio, bude hodnotiť realizácie v šiestich kategóriách.

- Udržateľnosť a inovačné použitie materiálov

- Architektúra

- Mesto a krajina

- Obnova

- Efemérna architektúra

- Interiérová architektúra

Slovenskí architekti sa môžu o ocenenia svojich realizácií uchádzať dielami z obdobia medzi rokmi 2009 a 2017. Prihlasovanie sa končí 4. mája 2017. Víťazov vyhlásia na ceremónia odovzdávania cien, ktorá sa uskutoční v talianskom meste Florencia v piatok 24. novembra 2017.

Porota udelí celkom 13 cien a jedno osobitné ocenenie pre mladých architektov. Okrem toho vyhlási aj Národné ceny BigMat ´17. Sedem víťazných diel z každej krajiny bude súťažiť o Veľkú medzinárodnú cenu architektúry BigMat´17.

- Veľká medzinárodná cena BigMat´17 - 30 000 eur
– 6 Národných cien BigMat´ - 5 000 eur
– 6 cien v kategóriách BigMat´17 - 1 000 eur
– Osobitné ocenenie pre mladých architektov BigMat ´17 - 1 500 eur

V prvom ročníku medzinárodnej ceny v roku 2013 zvíťazil belgický architekt Xaveer de Geyter. Minulý ročník ovládol projekt administratívnej budovy v španielskom meste Zamora. Veľkú medzinárodnú cenu a 30-tisíc eur si odniesol španielsky architekt Alberto Campo Baeza. Dielo vybrala porota z takmer osemsto predložených projektov v šiestich európskych krajinách.

winners1 3

winners1 5

text: bk
foto: Bigmat International Architecture Award

Pin It