24.7.2017

Pri kúpe bytu musí budúci majiteľ robiť veľké množstvo rozhodnutí. Zvažuje základné parametre, ako veľkosť bytu, kvalitu stavby alebo predpokladané náklady na prevádzku. O štandardnom vybavení bytu sa začína diskutovať často až vtedy, keď je na stole zmluva. Ide pritom o kľúčovú položku, ktorá môže významne ovplyvniť nielen výslednú cenu, ale najmä komfort budúceho domova.

yit reding 01

Rozhodovanie, ktoré „nebolí“
Noví majitelia majú pri riešení vybavenia bytu často hlavu v smútku. Fantázia pracuje na plné obrátky a vy sa snažíte predstaviť si, ako budú kachličky X vyzerať v kúpeľni Y. V rukách dotazník, čas tlačí. Aké vybrať dvere? A ako ich zladiť s podlahou? „Zákazníci, ktorí majú skúsenosť s inými projektmi, nám často spomínali, že nakoniec vyberali štandard bytu takmer naslepo a dúfali, že sa rozhodli správne. Práve preto sme zvolili odlišný prístup,“ hovorí Mariana Koščová, špecialistka klientskych zmien projektu STEIN2. „Chceli sme, aby budúci obyvatelia projektu STEIN2 nemuseli robiť kompromisy a ušetrili čas. Preto sme pre nich pripravili štandard, pri ktorom je už základná ponuka veľmi kvalitná a kladie veľký dôraz na dizajn,“ dodáva.

yit reding 02

Nepatrí na posledné miesto
Investícia do nehnuteľnosti je psychicky náročný proces. Ide v ňom o veľa a keď sa v tejto situácii ocitneme, každodenne riešime množstvo rozhodnutí. Sme nútení dosahovať konsenzus s partnerom a rodinou a zaujať postoj k otázkam, ako sú lokalita, cenová dostupnosť, metráž, kvalita stavby, režijné náklady. V ďalšom kole sa možno sústreďujeme na veľkosť balkónov, možnosti parkovania, systém vykurovania či izoláciu medzi bytmi. V úvode porovnávame niekoľko podobných projektov a zvažujeme ich výhody či nevýhody. Každý „zlepšovák“ v procese výberu preto predstavuje veľké plus. Na vybavenie bytov paradoxne ľudia často myslia až v poslednom kroku. Sú často prekvapení, že cena bytu na realitnom portáli nerátala so základným vybavením. Kupci potom musia doplácať desiatky tisíc eur na dokončenie holobytov, poprípade na výmenu nevkusných obkladov.

Pomoc s výberom vybavenia v cene
„V projekte STEIN2 je štandardné vybavenie bytu v cene a dosahuje veľmi kvalitnú úroveň, a to aj z hľadiska dizajnu. Koniec koncov, zariaďovať byty v projekte tohto typu nevkusnými či nekvalitnými materiálmi by bolo nevhodné,“ konštatuje Mariana Koščová. Výhodou je aj prehľadný farebný katalóg, ktorý si môžu klienti zobrať domov a v pokoji vyberať a kombinovať obklady, podlahy a dvere. V ďalšej fáze si klient samozrejme môže prezrieť vzorky naživo. Pre lepšiu predstavu o budúcom riešení kúpeľne sú súčasťou ceny aj vizualizácie. Ak si s výberom nevie dať rady, má k dispozícii špecialistu klientskych zmien. „Štandard je solídnym riešením, mysleli sme však aj na naozaj náročných klientov. Pri nadštandarde sme sa neobmedzili len na vytvorenie ďalšej, o niečo drahšej skupiny produktov, ale klient má vždy na výber minimálne dve alternatívy. V nadštandardných riešeniach sa nájdu aj unikátne dizajnové kúsky,“ hovorí Mariana Koščová.

yit reding 03

Ladná batéria od Starcka
V katalógu sa nachádzajú mená značiek, ako Laufen (sanita), Hansgröhe (batérie) či Hüppe (sprchové zásteny). V rámci nadštandardu stoja určite za zmienku napríklad ponúkané batérie Hansgröhe Axor Starck od slávneho francúzskeho dizajnéra Philippe Starcka, ktoré už bodovali v mnohých dizajnérskych súťažiach. Na prvý pohľad je z celej ponuky riešení cítiť jasný odkaz: základným kormidlom pri výbere zariadenia by mala byť kvalita, nadčasovosť a jednoduchá kombinovateľnosť jednotlivých produktov. V každom byte sú optické dátové rozvody, ktoré umožňujú pripojenie na vysokorýchlostný internet,“ hovorí špecialistka klientskych zmien, Mariana Koščová. V rámci štandardu sú súčasťou väčšiny bytov príprava pre chladenie i exteriérové tienenie, ako aj klimatizácia a exteriérové žalúzie.

yit reding 04

Neviete, čo chcete? Zistite to
Nemusíte mať názor na každú kľučku, mali by ste však určite vedieť odpovedať na základné bytové dilemy. Kvalifikovaný špecialista vám poskytne odbornú radu pri výbere jednotlivých prvkov štandardu. „Za zmeny si klienti musia priplatiť aj u nás. V závislosti od rozsahu ide o malú alebo veľkú klientsku zmenu. Snažíme sa ku klientom pristupovať individuálne a urobiť všetko pre to, aby sme sa čo najviac priblížili k ich predstavám o budúcom bývaní. Zatiaľ sme od klientov projektu STEIN2 dostali ohľadom štandardu veľmi pozitívnu spätnú väzbu, z čoho usudzujeme, že sú s našimi riešeniami spokojní.“ Ak si nie ste istí svojimi rozhodnutiami, neváhajte a oslovte architekta – či už samotného architekta projektu alebo svojho vlastného. Myslite na to, že stoličku, sedačku či stôl vymeníte relatívne ľahko. Podlahy, sanita, batérie či obklady sú však základným stavebným prvkom, ktorý by mal vydržať roky.

text a foto: YIT Slovakia

 

 

Pin It