4.10.2016

Teplá podlaha v kúpeľni je snom azda každého, kto bosou nohou práve vykročil z vane či sprchového kúta. Príjemný pocit teplých nôh sa však v moderných bytoch stáva už realitou aj vďaka podlahovému kúreniu. A prečo je takéto kúrenie veľmi efektívne?

sitno holding nobelova 01
sitno holding nobelova 02Šetrí vašu peňaženku

Podlahové kúrenie patrí medzi nízkoteplotné vykurovacie systémy, čomu zodpovedá aj jeho spotreba. Oproti radiátorom dokáže spotrebiteľovi ušetriť približne 15 % vykurovacích nákladov. Príčinou je plocha podlahy, ktorá zabezpečuje dostatok tepla v kúpeľni aj pri nižšej teplote nastavenia. Teplo z dlažby sa uvoľňuje sálaním, čím sa teplota rovnomerne šíri aj v kúpeľniach s vysokými stropmi. Takto ohrievaná podlaha zostáva príjemne teplá ešte niekoľko hodín po odstavení zdroja tepla. Efektivita – dlhšie a rovnomerne vyhriata kúpeľňa za nižšiu cenu.

„Pohodové“ kúrenie
Spojene „teplo domova“ pozná asi každý. A nebolo vymyslené náhodou. Pocit pohody v miestnosti zažívame aj vďaka ideálnej teplote – takzvanej „teplotnej pohode“, kedy nám nie je ani zima, ani príliš horúco. Ideálna rovnomerná teplota v interiéri by sa mala pohybovať okolo 22°C, čo je možné dosiahnuť podlahovým vykurovaním.

Pri radiátorovom kúrení je teplota pri strope vždy vyššia ako pri zemi, čím vzniká tendencia kúpeľňu prekurovať. Počas ideálneho kúrenia by mala byť teplota vo výške hlavy stojaceho človeka nižšia najviac o 3 °C ako pri nohách, pri horizontálnom kúrení by mala byť vo všetkých úrovniach rovnaká. Optimálnejšie teplotné podmienky je teda možné vytvoriť práve vďaka podlahovému kúreniu.

Efektivita – ideálna pocitová teplota bez prekurovania
Jednou zo spoločností, ktorá takýto druh kúrenia vo svojom projekte Nobelova - komplex bytových domov ponúka, je Sitno Holding Real Estate. Spoločnosť nedávno spustila predaj už tretej fázy bytov Nobelova, kde každá kúpeľňa nového bytu disponuje práve podlahovým teplovodným kúrením. Ak však patríte medzi „zarytých“ zástancov tradičného spôsobu kúrenia, nemusíte mať obavy. V kúpeľniach na Nobelovej nájdete aj rebríkové radiátory, ktoré vysušia vaše mokré uteráky najlepšie.


Developerská spoločnosť Sitno Holding Real Estate, pôsobiaca na slovenskom trhu s nehnuteľnosťami od roku 2006, zastrešuje aj bytový projekt Nobelova. Prvá etapa projektu je v súčasnosti už takmer vypredaná a z Nobelovej 2 sa už predalo 83% bytov. Spoločnosť nedávno spustila predaj tretej fázy projektu – Nobelova 3, z ktorých má už prvých 30 bytov svojich nových majiteľov.

Kúrením k zdravšiemu interiéru
Dôležitým faktorom podlahového kúrenia je aj pocit tepla priamo od nôh. Nie je totiž nič príjemnejšie, ako keď sa v chladný decembrový deň môžete prejsť bosí po podlahe bez toho, aby vám bola zima „odspodu“. Studená podlaha v kúpeľni vďaka ponuke spoločnosti Sitno Holding Real Estate, už nemusí byť teda realitou. Teplá podlaha má aj priaznivý vplyv na naše zdravie. A to vďaka teplu, sálajúcemu rovno od zeme, ktoré pozitívne pôsobí proti artritíde či reumatizmu. Efektivita – „naboso“ a zdravý.

sitno holding nobelova 03

Ako funguje teplovodné podlahové kúrenie?
Teplovodné podlahové kúrenie, ktorým disponujú všetky kúpeľne projektu Nobelova, používa na ohrev miestnosti rúrky, umiestnené pod podlahou, v ktorých cirkuluje voda, ohriata na 40 až 50 °C. Celý systém vyžaduje len malý objem vykurovacej vody - 0,5 l na 1 m2 vykurovanej plochy. Kúrenie je samozrejme možné regulovať.


zdroj: SITNO HOLDING Real Estate, a. s.

 

Pin It