14. 3. 2017 

Výstavbu drevodomov a nízkoenergetických domov bude aj na Slovensku podporovať štát. Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka dolaďuje posledné detaily novej vyhlášky. Do pripomienkového konania ju plánuje uviesť už v apríli.

Liptovska Kokava

Ušetrí zdroje stavebníka na bývanie a bude mať pozitívny vplyv na životné prostredie. Agrorezort plánuje finančne podporovať výstavbu domov s nízkymi energetickými nárokmi. „Čím menej energie spotrebuje občan v úspornom dome, tým menej energie sa musí vyrobiť, a tým menej prírodných zdrojov sa odčerpáva. Zároveň čím menej Slováci spotrebúvajú energiu, tým menej za ňu zaplatia, čím šetria vlastné finančné prostriedky a ostáva im viac prostriedkov pre nich samotných,“ argumentuje riaditeľ odboru komunikácie a marketingu Ministerstva pôdohospodárstva Vladimír Michalík.

Podľa jeho informácií budú môcť podporu získať podobne ako pri nákupe elektromobilov či zatepľovaní rodinných domov občania s trvalým pobytom na území Slovenska. Rezort podporí výstavbu drevených domov, ktoré majú požadované certifikáty. Okrem iného energetický certifikát energetickej triedy B (nízkoenergetická úroveň výstavby), A1 (ultranízkoenergetická úroveň výstavby pasívna) a A0 (úroveň výstavby budov s takmer nulovou spotrebou).

Predajna 01

"Nie každý dom musí byť z tehál, či betónu. Drevo, ktoré na Slovensku vyrastie, musí byť na Slovensku aj využité. Tak, aby pracovné miesta i pridaná hodnota vznikala u nás doma a nevyvážali sme ho surové do zahraničia. Podporou nízkoenergetických domov a drevodomov prispejeme ku
kvalitnému a zdravému bývaniu občanov Slovenska, znížime ich energetické, a tým aj finančné nároky na bývanie a podporíme kvalitu životného prostredia v krajine," povedala ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Gabriela Matečná.

text: bk
foto: Milan Hutera - Archív CREATERRA

Pin It