Výnimočnosť mestskej vily Sokolská Residence nevyplýva len z jej jedinečného architektonického podania, ale aj zo samotnej povahy projektu. Ten v mnohých ohľadoch preveril zručnosti a trpezlivosť developera ITB Development. Dnes, viac ako rok po úspešnej kolaudácii, je Sokolská Residence dobre zabývaným sídlom, ktoré organicky zapadá do koloritu okolitých funkcionalistických víl a zušľachťuje priestor bratislavskej diplomatickej štvrte.

 

Projektu Sokolská Residence patrí zvláštne miesto v portfóliu stavieb realizovaných pod záštitou skúseného developera ITB Development s 15-ročnou praxou na slovenskom developerskom trhu. Pre autorov bola práca na projekte previerkou ich profesionálnych zručností a ukážkou toho, ako ich dokážu uplatniť pri práci v extrémne náročnom teréne. 

 

ITBSOKOLSKA07

 

 

Budova je zasadená do strmého svahu, čo predstavovalo značnú výzvu pri výstavbe. „Kvôli svahu sme museli navrhnúť oporné betónové múry. Realizácia bola vzhľadom na nerovný problematický terén náročná, no kvalitatívnu úroveň a  lukratívne vyznenie projektu sa nám podarilo zachovať,“ vysvetľuje Igor Lichý, predseda predstavenstva spoločnosti ITB Development  a architekt. Praktickú a dekoratívnu funkciu prvkov, ktoré dávajú budove jej rázovitú, expresívnu podobu, približuje architekt nasledovne: „Múry prechádzajú do výraznej formy vĺn, ktoré možno na prvý pohľad pôsobia ako pocitová architektúra, ale zároveň majú veľa racionálnych dôvodov. Vlny totiž tvoria aj požiarne deliace pásy medzi poschodiami a zároveň reagujú na typ miestnosti v byte – preto niekde klesajú alebo stúpajú v závislosti od svetlotechniky.“

 

 

ITBSOKOLSKA02

 

S úctou k okoliu

Svojou majestátnosťou dotvára Sokolská Residence dôstojný ráz diplomatickej štvrte v blízkosti Horského parku a Slavína. Realizačný tím si dal záväzok, aby výsledná podoba rezidenčnej vily nenarušila konzistentnosť okolitej zástavby. „Nechceli sme, aby na seba objekt samoúčelne upozorňoval. Prostredie, v ktorom sa nachádza, už totiž svoju tvár má. Vyniká radom pôsobivých medzivojnových víl, preto sme hľadali cestu, aby začlenenie rezidencie pôsobilo maximálne prirodzene. Zároveň sa nám podarilo dať jej vlastné znamienko krásy – už spomínané betónové vlny obrastené zeleňou. Tie zároveň uľahčujú celému projektu nerušene zapadnúť do okolitého terénu,“ dodáva Igor Lichý.

 

ITBSOKOLSKA10

 

 

Rafinované vyznenie

Betónové vlny nie sú jediným prvkom, ktorý evokuje premenlivosť. Týmto dojmom pôsobí celá stavba v závislosti od uhla pohľadu. Ak sa na ňu dívate zo Sokolskej ulice, prezentuje sa ako malý bytový dom. Keď sa však na objekt pozriete zhora, z Okánikovej ulice, zrazu sa pred vami rozprestrie priestranná mestská vila.

 

 

„Múry prechádzajú do výraznej formy vĺn,

ktoré možno na prvý pohľad pôsobia ako pocitová architektúra,

ale zároveň majú veľa racionálnych dôvodov." 

 

Nadčasový luxus

Sokolská Residence ponúka bývanie pre náročnú klientelu s maximálnym dôrazom na súkromie a slobodu priestoru. Na siedmich poschodiach je len 32 bytov skutočne veľkorysých rozmerov, aké si táto lukratívna adresa priam žiada. Priemerný 3-izbový byt má 90 m2. Moderné dispozície poskytujú najvyšší štandard povrchov i zariaďovacích predmetov. Nechýbajú vysoké hliníkové trojsklené okná vytvárajúce efektne presvetlený priestor, elektrické exteriérové žalúzie alebo vnútorné bezfalcové dvere nadštandardnej výšky so skrytými pántami. Priestranné bytové terasy potom uchvátia drevenými podlahami z exotického cumaru. 

 

ITBSOKOLSKA14

 

 

Sokolská Residence je pomyselným rázcestím medzi dostupnosťou služieb veľkomesta a tichom prírody. Obyvatelia si môžu užívať súkromie, pokoj a bezpečie exkluzívnej adresy, ktorá zvádza tak na prechádzky do lesoparku ako na korzovanie po uličkách Starého Mesta. 

Pin It