24.7.2016

V údolí Napa, známej kalifornskej vinohradníckej oblasti, sme našli vidiecku rezidenciu, ktorá prešla dramatickou oslobodzujúcou premenou.

zahrada vo vinohrade 01

Z bežnej usadlosti, ktorá by sa dala po letmom pohľade opísať ako zmes rôznych, oku nie príliš lahodiacich materiálov a štruktúr obklopených tradičnou trvalkovou záhradou, sa stal moderný priestor, harmonicky zjednotený s osobitou okolitou krajinou. K aspektom posilňujúcim toto prepojenie, patria najmä lineárna kompozícia, sezónne vyfarbovanie vybraných rastlín a otvorené výhľady na vlniace sa lány viníc.

zahrada vo vinohrade 02

V prepojení s okolitou krajinou
Projekt obnovy záhrady s rozlohou jedného akra v srdci severnej Kalifornie sa realizoval v úzkom spojení so stavebnou rekonštrukciou celého rodinného sídla. Požiadavkou domácich bolo vytvoriť modernú oddychovú záhradu so silným vzťahom k architektúre a okolitej krajine. Pre naplnenie tohto zadania bolo nutné nahradiť skoro všetky pôvodné úpravy a výsadby náročné na údržbu a závlahu novým dizajnom.

zahrada vo vinohrade 03

Upokojujúca a moderná
Záhradný architekt vedel, že na zhmotnenie očakávaní majiteľov musí vytvoriť záhradu vizuálne zaujímavú, ale zároveň jednoduchú a prehľadnú. Zvolil čistú osovú kompozíciu a celý priestor rozdelil do veľkých blokov pomocou drevín vysadených do skupín, alejí a živých plotov. Skupiny stromov opticky zväčšujú priestor, ale kompozícia zaručuje, že nemožno vidieť celú záhradu naraz. Aleje a živé ploty nabádajú návštevníka k objavným prechádzkam. Upokojujúci charakter je podporený harmonickými textúrami a tlmenou paletou farieb. Zdrojom jemných akcentov sú len rastliny, ako napríklad modré trsy trávy Elymus glaucus.

zahrada vo vinohrade 04

S výhľadmi do nekonečna
Nový návrh nielenže zohľadňuje charakter okolitej vinohradníckej krajiny, ale využíva všetko, čo ponúka. Vo všetkých smeroch vznikli priehľady do blízkej vinice i na vzdialenejšie svahy. Za obeť im padli staré prístrešky, oplotenia a nevhodné stromy milujúce vodu, ktorej je tu nedostatok. Nahradili ich nové prvky, ktoré nechávajú vyniknúť krajinu. Napríklad línia strechy altánu je navrhnutá v súlade s hrebeňom vzdialeného pohoria. Dlhý lán viniča, susediaci s pozemkom na východe, víta návštevníkov pri príchode. Stĺpy altánu rámujú priehľad na akre Zinfandelu a Cabernetu na západe. Bloky vysokých tráv, vlniace sa vo vetre, pripomínajú agrárnu povahu oblasti a jej sezónny charakter. Blankytný odtieň obkladu bazéna zrkadlí jasnú oblohu. A keď príde do údolia jeseň, farba priľahlých viníc sa odráža v tráve a korunách stromov v záhrade.

zahrada vo vinohrade 05

Silné partnerstvo
Ako sme už spomínali, od majiteľov vyšla aj požiadavka na zjednotenie záhrady s domom, ktorého rekonštrukcia sa robila súčasne. V jeho prípade architekt zjemnil a zjednodušil farebnosť povrchov, odstránil prebytočné ozdobné prvky a pomocou nových okien a dverí presvetlil interiéry a zlepšil ich prepojenie s exteriérom. Silné partnerstvo medzi majiteľom, záhradným architektom a stavebným architektom vyústilo do jednotnej estetiky celého projektu. Spolupráca a voľba decentnej palety farieb poistili bez problémové vizuálne aj fyzické prechody z interiéru do exteriéru. Veď aj plán záhradných cestičiek nadväzuje na vnútornú kompozíciu stavby. Výrazná stredová os, ktorá pozemok rozdeľuje na severnú a južnú časť, vychádza zo vstupnej haly domu. Architekti spolupracovali aj na návrhu tienenia terasy, výsledkom čoho je samonosná konštrukcia čistých línií, alebo na dizajne a umiestnení altánu, ktorý ako jednoduchá, vzdušná štruktúra diskrétne zapadá do záhrady.

zahrada vo vinohrade 06

S ohľadom na životné prostredie
Nepriepustné povrchy boli zredukované o takmer 70 percent a väčšinu záhrady teraz pokrývajú priepustné štrkové cestičky a nenáročné výsadby tolerantné voči suchu. Zníženie spotreby vody na zavlažovanie bolo pri návrhu rozhodujúcim faktorom. Novými úpravami sa dospelo k jej zníženiu o 25 percent, a to aj napriek tomu, že plocha záhrady sa o 22 percent rozšírila. Výrazne pomohlo aj zredukovanie trávnika a použitie okrasných tráv a mediteránnych rastlín.

zahrada vo vinohrade 07

zahrada vo vinohrade 08

Podvečery v altáne
V záhrade nájdete deväť druhov okrasných tráv, ktorých výber architekt zodpovedne konzultoval s uznávaným špecialistom na lúčne spoločenstvá. Spoločne vybrali druhy dokonalo kompatibilné s tamojšími klimatickými a pôdnymi podmienkami. Pravdepodobne vďaka atraktivite ich semien a zvýšenému počtu stromov sa teraz majitelia tešia aj z množstva spevavých vtákov, ktoré ich pravidelne navštevujú. Zlepšila sa aj manažment dažďovej vody. Jej nasmerovanie do vsakovacích plôch namiesto drenážneho potrubia pomáha udržať ju na pozemku dlhšie. Zásluhu na tom má najmä dôsledné svahovanie. Komfort počas horúcich letných dní zvyšuje zastrešenie terasy pri hlavnom dome a listnaté stromy, ktoré zatieňujú obytnú časť záhrady. Podvečery majitelia najradšej trávia v novom altáne; je totiž umiestnený na vyvýšenom mieste, kde v tomto čase povieva osviežujúci vánok.

text: Jana Zajasenská
foto: Matthew Millman Photography

Celý článok nájdete v magazíne SaB september/október 2015.

 

 

 

Pin It