28.2.2016

Zelené alebo jemne zakvitnuté strechy na rodinných domoch, bytových domoch
i garážach sa stávajú vítaným spestrením zástavby. Okrem toho, že budovám nasadia zelenú korunku krásy, ide o ekologické riešenie prinášajúce množstvo pozitív.

V mnohých slovenských mestách sa s rozrastajúcou zástavbou zmenšujú zelené plochy. Nedostatok zelene pritom možno vyriešiť pomerne jednoducho pomocou extenzívnych vegetačných striech. Kus zelene medzi paneláky vniesla aj Zelená strecha Icopal na budove nových dvojposchodových garáží na žilinskom sídlisku Solinky.

icopal 01

Ulahodia oku aj zdraviu
„Produkciou kyslíka pomáhajú zelené strechy skvalitniť vzduch, ktorý dýchame a zadržiavaním zrážkovej vody prispievajú k zdravej klíme. Okrem toho chránia objekty pred výkyvmi teploty i UV žiarením,“ potvrdil Jaroslav Vaňo, produktový manažér spoločnosti Icopal, ktorá systém dodáva. Vegetácia tiež významnou mierou zvyšuje protipožiarnu ochranu budov a je na ňu príjemný pohľad z okien okolitých bytových domov. Systém s názvom Zelená strecha Icopal si investor vybral najmä preto, že má inovačný charakter. „Spočíva v tom, že sa naraz dodá a namontuje všetko potrebné, vrátane už zelenej rastlinnej vrstvy. Montáž je rýchla a jednoduchá. Výhodou je, že systém neobsahuje žiadny substrát. Jeho váha je tak, v porovnaní s riešeniami so strešným substrátom, štyrikrát nižšia,“ vysvetlil realizátor projektu Marián Korman zo spoločnosti Anti AQUA.

icopal 02

 


Skladba Zelenej strechy Icopal

1. vegetačné rohože Icomat Green 317 pre ploché strechy
2. retenčná vrstva zo sústavy siedmich vrstiev špeciálnej geotextílie Icomat 140
3. drenážna vrstva
4. mPVC fólia Monarplan G 1,5 mm
5. geotextília
6. vyspádovaná železobetónová nosná konštrukcia

 

 

Zelenej streche dali zelenú
A ako sa machy, kvitnúce byliny a rôznofarebné rozchodníky dostali na strechu? Realizácia na sídlisku Solinky v Žiline odštartovala na prelome mesiacov september a október 2014 a trvala zhruba jeden týždeň. Išlo celkovo o 900 m2 extenzívnej zelenej strechy. V prvom kroku sa na vyspádovanú železobetónovú nosnú konštrukciu položila geotextília a na ňu mPVC fólia Monarplan G 1,5 mm, ktorú v spojoch realizátor zváral horúcim vzduchom. Na hotovú hydroizolačnú vrstvu sa následne položila drenážna vrstva a nasledovala aj retenčná vrstva zo sústavy siedmich vrstiev špeciálnej geotextílie Icomat 140. Táto časť skladby strechy totiž poskytuje vhodné podmienky pre zakorenenie rastlín. Priamo na retenčnú vrstvu dal realizátor vegetačné rohože Icomat Green 317 určené pre ploché strechy. „Zelená časť v systéme Zelená strecha Icopal je tvorená predpestovanou vegetačnou rohožou, ktorá je v okamihu dodania na miesto určenia na 70 až 100 percent pokrytá zeleňou,“ vysvetlil Jaroslav Vaňo. Vegetačné rohože s rozmermi 1 x 1 meter sa rozložili vedľa seba na celú plochu strechy. Investor vďaka tomu nemusel čakať, kým rastliny vyrastú a zazelenajú sa, čo obyčajne trvá päť až šesť mesiacov. „Zelená strecha Icopal sa javí z časového hľadiska realizácie ako bezkonkurenčné riešenie. Okrem ekologického prínosu pôsobí v nevykurovanom objekte aj ako tepelná izolácia účinná proti prehrievaniu slnkom,“ zhodnotil manažér projektu Branislav Sališ. Čo sa týka údržby, extenzívna zelená strecha spravidla nevyžaduje žiadne polievanie. „Zeleň je potrebné dvakrát do roka pohnojiť a len v obdobiach dlhodobého sucha, sa odporúča jednorazovo celú plochu strechy poliať vodou,“ vysvetlil jednoduchú údržbu zelenej strechy Jaroslav Vaňo.

text a foto: Icopal, a. s.

 

 

Pin It