Bentonit patrí medzí prírodné íly sopečného pôvodu. Kľúčová vlastnosť bentonitu je jeho schopnosť absorbovať vodu, hlavne vďaka funkčnému minerálu montmorilonitu. V našich končinách sú dostupné veľmi kvalitné bentonity s vysokým obsahom minerálu montmorilonit.

 

zhradne jazierko

 

Avšak naše bentonitové minerály obsahujú funkčné prvky vápnika a horčíka, ktoré znižujú absorpčné vlastnosti bentonitov. Slovensko-Poľské rodinné firmy Benox a Certech aplikujú špecializovaný mechanicko-chemický proces aktivácie, kde dochádza k výmene katiónov vápnika a horčíka za katióny sodíka. Bentonity po aktivácii niekoľkonásobne zvýšia svoje absorpčné vlastnosti, čím s otvárajú priestor pre mnohé využitia.


Novinka bentonitu v hydroizolácií
Výrobky sú určené na realizáciu vodorovných a zvislých vodotesných izolácií rôznych stavebných objektov. Predovšetkým sú určené na realizáciu hydroizolácie zdrojov pitnej vody, ako aj hydroizoláciu záhradných jazierok. Produkty IZOLWELL od BENOXU sa predávajú v podobe granulátov s rozličnou veľkosťou a tvarom zŕn, ako aj s rozličnými úžitkovými vlastnosťami. Vďaka tomu, že tieto produkty majú skvelú schopnosť napučať práve pre zvolené množstvo aktívovaného minerálu, dosahujú dokonalé hydroizolačné účinky. Váha, tvar a veľkosť zŕn umožňujú presné vyplnenie izolujúcich priestorov.

Snímka obrazovky z 2020 03 26 09 46 21

Produkty sú dostupné v rôznych frakciách zŕn 
• STANDARD (2,0 – 4,5 mm) umožňuje inštaláciu materiálu v hlbších výkopových jamách
MIX (0,2 – 4,5 mm) poskytuje najlepšiu možnú výplň izolujúceho priestoru,
COMPACT (0,2 – 2,0 mm) umožňuje inštaláciu materiálu na ťažko dostupných miestach 

 

Tento jedinečný íl má široké technické vlastnosti a disponuje dokonalou bielosťou. Najčastejšie sa môžeme stretnúť s bentonitmi pri podstielkach pre domáce zvieratá hlavne mačky. Jedinečné vlastnosti bentonitov sa využívajú napríklad pri výrobe papiera, v textilnom priemysle, zlievarenstve, pri hĺbkových horizontálnych či vertikálnych vrtoch, ako plnidlo a pojivo vchemickom a gumárenskom priemysle a tiež v pri výrobe kŕmnych zmesí alebo dokonca aj vo farmaceutickom priemysle.

 

 Výrobky z bentonitu

 

 

Snímka obrazovky z 2020 04 23 14 11 16V zlievarenskom a sklárskom priemysle
Bentonit ako mimoriadne vzácna sedimentárna hornina sa používa v mnohých priemyselných odvetviach vrátane zlievarenstva. Využíva sa ako súčasť formovacích zmesí, v ktorých plní úlohu spojiva. Surovina má skvelé odolné vlastnosti. Prirodzené zlievárenské piesky sú vzhľadom k ich variabilite stále častejšie nahradzované kremennými pieskami, do ktorých sa vmiešava určené množstvo väznej prímesi, spravidla bentonitu. Spotreba kremenných a kremičitých pieskov pre zlievárenské, sklárske a stavebné účely je na Slovensku v podstatnej miere (77%) krytá domácou ťažbou.

 

 

V geoinžinierstveSnímka obrazovky z 2020 04 23 14 13 31
Svoje využitie nachádza na stavbe v rámci technológie vŕtaných pilótov a jet groutingu. Neoceniteľný je tiež pri aplikáciách, ktoré si vyžadujú dobré hydroizolačné vlastnosti, napr. pri utesňovaní protipovodňových hrádzí, ako aj pri realizácii tesniacich pôdno-bentonitových či pieskovo-bentonitových zmesí. Produktové rady CERTIX sa dajú výborne kombinovať v stavebníctve v rámci betónových zmesí (zlepšujú hydroizolačné vlastnosti betónových zábran), či pri hĺbkových výkopoch základových pasov, kde stabilizujú okolitú horninu.

 

 

inzinierske prace vrtackse pracePoskytujú bezpečné vŕtacie práce
Výrobky z bentonitu disponujú vysokou želatináciou “viskozitou’ a nízkou filtráciou, pričom zaručujú bezpečnú prácu vo všetkých geologických podmienkach. Vytvorené bentonitové suspenzie sa používajú pri horizontálnych či hĺbkových vertikálnych vrtoch ako tzv. vŕtacie suspenzie (Drilling liquid). Úlohou vŕtacej tekutiny je stabilizovať otvor pred prepadom horniny, zároveň chladí, maže , pomáha vŕtacím hlaviciam a zabezpečuje odvod vyvŕtanej horniny na povrch. Vŕtacie práce sú istou formou umenia prispôsobiť správnu vŕtaciu suspenziu k daným podmienkam. Produkty z rady CERTIX sú buď čisto bentonitové alebo sú aj obsahom polymérov, ktoré napomáhajú stabilizovať vŕtané otvory aj vo veľmi nestabilných podmienkach. Najčastejšie sa používajú koncentrácie na úrovni 3% – 6%. Dokážu odstrániť hrubozrnný piesok a iné geologické útvary vo všetkých vrtných podmienkach.

 


Využívajú sa ako kŕmne doplnkové látky benox krmivo bentonity materialstavebny byvanie jazierka izolacie
V minulosti boli bentonity na Slovensku bežnou súčasťou kŕmnych zmesí pre hospodárske zvieratá. V tom čase sa hlavne používali bentonity z východu Slovenska, ktoré obsahovali aj vyššie % ťažkých kovov. Sprísnenie noriem v oblasti obsahu ťažkých kovov, znemožnila ďalšie použitie týchto bentonitov a prešlo sa na využívanie zeolitov. Produktové rady NONOBENT spĺňajú sprísnené normy a sú vhodné pri ako prímes do kŕmych zmesí, či pri výrobe granulovaných kŕmnych zmesí. Kľúčovou vlastnosťou týchto produktov ako prísad do krmív pre hospodárske zvieratá je sorpciu mykotoxínových nečistôt. Účinne pomáha pri liečbe hnačiek u zvierat. Znižujeproblémy súvisiace s dysfunkciou reprodukčného systému hospodárskych zvierat. Bentonity na kŕmne účely sú určené pre všetky druhy zvierat, a najmä na použitie do krmiva v rámci chovu ošípaných, dobytka a hydiny. Kŕmne doplnky sa môžu používať v prípade, keď je krmivo znečistené rádioaktívnym céziom na kontrolu jeho úrovne u zvierat a v živočíšnych produktoch.

 

 

Všetky produkty z bentonitu získate v BENOX.

 

Prečítajte si tiež:

Nehorľavá požiarna odvetraná fasáda
s najvyššou požiarnou odolnosťou A1

Priestorová hliníková odvetraná fasáda od AVG

 

 

Pin It