29.2.2016

Pojem škandinávsky dizajn bol prvýkrát použitý v roku 1951 na výstave v Londýne. Vo svete ho preslávil najmä fínsky architekt Alvar Aalto, ktorý sa zaujímal aj o dizajn nábytku. Na fenoméne škandinávskeho dizajnu majú však veľkú zásluhu aj dánski dizajnéri. Predstavujeme vám redakčný výber tých najlepších a najzaujímavejších firiem.

 

ikony3 01 mater
Mater

Dánsku značku Mater založil v roku 2006 Henrik Marstrand, aby ju o rok neskôr predstavil na parížskom veľtrhu Maison & Objet. Ekologicky uvedomelá značka uprednostňuje lokálnych jednotlivcov a remeselné tradície. V roku 2008 získala od časopisu Wallpaper ocenenie pre najlepšieho začínajúceho výrobcu.

 

ikony3 02 louis poulsen
Louis Poulsen
Výrobca a distribútor dánskeho osvetlenia už viac ako 70 rokov vychádza z filozofie svetla, ktorá je založená na existencii troch parametrov – funkcie, komfortu a atmosféry. Mnohé produkty boli najskôr len odvážnymi nápadmi, ktoré neskôr uzreli svetlo sveta. Značka Louis Poulsen patrí medzi desať najväčších dodávateľov profesionálneho osvetlenia v Európe.

 

ikony3 03 marimekko
Marimekko
Fenomém fínskeho dizajnu preslávila módna ikona Jacqueline Kennedyová, ktorá vlastnila niekoľko šiat tejto značky a nosila ich počas prezidentskej kampane v roku 1960. Značka Marimekko sa okrem oblečenia preslávila interiérovými dekoračnými textíliami a doplnkami. Textilná návrhárka Armi Ratia a jej manžel Viljo v roku 1951 oslovili priateľov dizajnérov, aby vytvorili originálne vzory textilu a firma bola na svete. Slávny vzor maku Unikko má na svedomí dizajnérka Maija Isola. Táto textilka je v súčasnosti najúspešnejšou v krajine a s každým novým ročným obdobím prináša aj nové vzory.

text: Sláva Štefancová
foto: archív firiem

Celý článok nájdete v magazíne SaB apríl 2015.

Mohlo by vás zaujímať:
Ikony severského dizajnu: 1. časť
Ikony severskéhho dizajnu: 2. časť

 

 

Pin It