27.3.2013

 

Alpidyha 01Spoločnosť Alpi-dyha, spol. s r.o. je výhradným zástupcom talianskeho výrobcu arodýh, firmy ALPI S. p. A. v Čechách, na Slovensku i v Maďarsku. Predstavujeme vám jej výrobky Alpilignum a Alpikord.

 

Alpilignum (arodyha)
Vyrába sa z africkej dreviny ayus, talianskeho topoľa a lipy, ktoré sa po vyťažení lúpu na dyhové pláty. Tie sa skladajú podľa pripravenej schémy, v ktorej dôležitú rolu hrajú farby, počet listov dyhy a druh dreva. Výsledný balík dýh sa lepí špeciálnym lepidlom, vloží sa do formy s farbiacim kúpeľom, vytvoreným podľa požiadaviek na výsledný dizajn. Finálna kresba môže byť rovnobežná i fládrová. Technológia skladania a lisovania umožňuje aj dizajn korenice, ktorý pri šírke listu 60 cm ponúka ekonomicky výhodné spracovanie dyhy. Prefarbený blok dyhy sa potom zlisuje do pevnej hmoty. Dokončené výlisky sa rozrežú a opäť spoja tak, aby sa pravouhlé kvádre dali rezať pod určitým uhlom na listy 0,3 mm – 2,7 mm hrubé. Kým sa priemyselná dyha uloží do skladu alebo sa expeduje, prejde záverečným sušením a kontrolou kvality.

 

Alpidyha 02Sektorový nábytok aj atypy
Využitie materiálu Alpilignum je rozmanité. Používa sa pri výrobe interiérového nábytku, najmä kuchýň, obývačkových stien a skríň, ale i stoličiek, stolov a stavebných prvkov, ako sú dvere, zárubne, obloženie stien a výťahov. Vďaka variabilite kresby a farby sa arodyha uplatňuje aj pri výrobe športových potrieb (pingpongové rakety, hokejky), hudobných nástrojov (klavíre, gitary). Najviac sa však používa pri výrobe nábytku, najmä sektorového, lebo zaručuje rovnakú kresbu a farbu dyhy. Má prednosť aj pri riešení atypických interiérov (reštaurácie, hotely, banky), lebo dokáže dať priestoru individuálny charakter.

 

Alpikord
Táto laminovaná doska z arodyhy sa vyrába za vysokého tlaku. Hodí sa na postforming s polomerom ohýbania až 12 mm. Je už nalakovaná a pripravená na použitie, dodáva sa s ochrannou fóliou. Tento univerzálny materiál je určený hlavne na zaťažované plochy (obklady stien, pracovné dosky a stoly) a pracuje sa s ním rovnako ľahko ako s laminátom HPL.

 

text a foto: Alpi-dyha, spol. s r. o.

 

 

 

Pin It