3.10.2013

 

Schodisko je jedným z najpôsobivejších prvkov interiéru. V modernom ponímaní bytových priestorov predstavuje dokonca priamu a výraznú estetickú súčasť bytovej zóny.

 

lukyplus 01

 

Pre architektonické riešenia, kde schodisko tvorí centrálnu časť interiéru, sú najvhodnejšie samonosné drevené schodiská alebo samonosné schodiská v kombinácií dreva a kovu. Pre väčšinu rodinných domov v našich končinách sú ideálnu voľbou celodrevené schodiská, ktoré vďaka vhodnému technickému a tvarovému riešeniu pôsobia neutrálne a nie je problém zladiť ich s interiérom zariadeným v rustikálnom, retro alebo modernom štýle.

 

lukyplus 02 lukyplus 03

 

Farebná kombinácia
Ak chceme viac zvýrazniť vzdušnosť obytného priestoru , môžeme zvoliť zábradlie schodiska v kombinácií antikoro – drevo. Akcent schodiska podčiarkneme použitou drevinou, ako je buk, dub alebo jaseň. Buk je typický jemnou štruktúrou povrchu s nádychom teplej žltobéžovej až marhuľovoružovej farby. V prírodnom alebo mierne parenom vyhotovení je vhodný najmä do priestorov zariadených v jarných farbách. Žltkastohnedá farba duba zasa nahráva priestorom zariadeným vo farebnej škále jesene.

 

lukyplus 04

 

Aký tvar?
Okrem výberu dreviny je dôležitý aj tvar schodiska, ktorý je zväčša určený otvorom pre schodisko, ďalej dispozičným riešením prízemia a poschodia a stavebnými rozmermi, ktoré určujú aj parametre samotného schodiska. Z hľadiska tvaru rozlišujeme viacero typov schodísk, ako sú jednoramenné, dvojramenné v tvare písmena „U", v tvare „L", dvojramenné so širokým zrkadlom, vretenové alebo točité okolo stĺpa, prípadne tvarované podľa rôznych kriviek.

 

lukyplus 05

 

Nezanedbajte zábradlie
Výrazným prvkom celého schodiska je zábradlie, ktoré významnou mierou určuje nielen estetickú hodnotu schodiska, ale výrazne prispieva aj k bezpečnosti zostupu alebo výstupu schodiskom. Jeho návrh je v súčasnosti pomocou výpočtovej techniky rutinnou záležitosťou, ale špecifické technické riešenia sú doménou iba v prípade niektorých firiem. Patria sem napríklad riešenia v zlomoch schodiska – estetické tvarové segmenty (bez stĺpov), či riešenie nástupu schodiska ‒ tvarové prvé stupne s možnosťou nástupu vo väčšom rádiuse. Realizáciou takýchto schodísk interiér získava vyššiu úžitkovú a estetickú hodnotu.

 

lukyplus logo

 

Luky plus spol. s.r.o. ‒ výroba schodísk
OC Plus Holubyho 28
902 01 Pezinok
tel/fax: 033/6413002
e-mail: Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.
www.lukyplus.sk

 

 

 

 

Pin It