22.1.2014

 

Obnova domu v nízkoenergetickom štandarde je zložitým procesom, v ktorom nesmiete obísť niekoľko zásadných bodov. Nasledujúci „slovník" pojmov vám možno pomôže lepšie sa v nich zorientovať.

 

abeceda rekonstrukcie 01A - Analýza
Keďže cieľom rekonštrukcie je ušetriť, oplatí sa dobre si premyslieť všetky kroky ešte pred jej spustením. Určite si požiadavky, čo chcete obnovou dosiahnuť, pripravte v spolupráci s odborníkom projekt, overte si potrebné povolenia a stanovte rozpočet.

 

B - Bio

Až okolo 20 tisíc rozličných chemických zlúčenín je obsiahnutých v materiáloch, ktoré sa používajú pri výstavbe alebo renovácii, ďalšie sa nachádzajú v nábytku, podlahových krytinách alebo textíliách. V súčasnosti sa dôraz kladie na materiály prírodného pôvodu. Po doslúžení sa menia na biodegradovateľný odpad, s ktorým sa príroda ľahko a prirodzené vyrovná.

 

C - Celok
Rekonštrukciou sa usilujte dosiahnuť komplexné riešenie problémov namiesto čiastkových projektov, ku ktorým patrí zateplenie fasády. Na jednej strane vám to uľahčí neskoršie fungovanie v dome, ktoré je počas dodatočných stavebných úprav dosť nepohodlné, na druhej strane pomôže dosiahnuť maximálne úspory hneď od začiatku, a teda aj rýchlejšiu návratnosť vašej investície.

 

D - Dvere
Hoci najviac tepelných strát sa, logicky, viaže na zasklené plochy, vchodové dvere nie sú výnimkou. Zásadou je nenechávať ich otvorené. Počas rekonštrukcie je ideálne vymeniť staré dvere za nové, ak však takýto krok neplánujete, postarajte sa aspoň o to, aby boli dobre utesnené. V spodnej časti môžete využiť prahovú lištu alebo zvýšený prah. Tepelné straty môže znižovať aj zádverie.

 

E - Energia
Izolácia obvodových konštrukcií domu má nesporný význam, z dlhodobého hľadiska však treba hľadať možnosti, ako energiu skôr získavať než brániť jej úniku. Vzhľadom na stúpajúce ceny energií vstupujú do hry obnoviteľné zdroje, ktorých efekt zhodnotíte zmapovaním lokality, dispozičného riešenia existujúceho domu a porovnaním týchto skutočností s investičnými nákladmi do potrebného technického zariadenia či s existujúcou vykurovacou sústavou. Pri výhodnej orientácii objektu možno veľa solárnej energie získať dokonca úplne zadarmo.

 

F - Financie
Často ide o rozhodujúci faktor, najmä pri určovaní rozsahu obnovy. Nenávratné štátne dotácie môžu v súčasnosti výhodne čerpať najmä obyvatelia bytových domov. Ak nemáte našetrený dostatok prostriedkov a chystáte obnovu rodinného domu, môžete požiadať o úver alebo využiť stavebné sporenie.

 

G - Garáž

Často riešime otázky tepelnej pohody v obývateľnom priestore. Tepelné straty cez niektoré menej využívané miestnosti v dome však zvykneme podceňovať. Príkladom je garáž so slabo tesniacou bránou, ktorú mnohokrát otvárame, preto ňou uniká množstvo tepla. Riešením je dobre izolovaná garážová brána, ktorá po zatvorení dokonale prilieha k otvoru.

 

H - Hodnota
Myslite na ňu aj pri úprave vzhľadu svojho domu. Čím kvalitnejšie a estetickejšie bude rekonštrukcia realizovaná, tým vyššiu hodnotu nehnuteľnosť v budúcnosti nadobudne.

 

abeceda rekonstrukcie 02

 

I - Inteligentné riešenia
Pri obnove sa oplatí investovať do technológií umožňujúcich automatické nastavenie a kontrolu „vitálnych" funkcií domu. Vďaka špeciálnym aplikáciám môžete nastaviť potrebnú teplotu, dobu vykurovania, vetranie či ďalšie parametre, a to v každej miestnosti zvlášť. Navyše, všetko môžete kontrolovať a meniť cez smartfón či tablet aj na diaľku. Takéto inteligentné systémy dokážu znížiť energetickú spotrebu aj o 40 percent.

 

J - Jestvujúce
Pri rekonštrukcii je škoda nevyužiť aj ďalšie výhody, ktoré ponúka. Búranie či úplná likvidácia existujúcej stavby vás môže niekedy vyjsť oveľa drahšie než jej zveľadenie, často aj so zvýšenou produkciou emisií kvôli odvozu odpadového materiálu, čo je v úplnom protiklade s ekologickou povahou nízkoenergetického bývania. Ak je to možné, vydajte sa radšej na cestu renovácie.

 

K - Kvalita
Môže to znieť ako klišé, ale ak má rekonštrukcia naozaj priniesť svoje ovocie, mali by ste do nej rozumne investovať – znamená to aj vyberať materiály a riešenia, ktoré sú kvalitné a ktoré zabezpečia dlhodobú úsporu a udržateľnosť objektu. V opačnom prípade riskujete, že vaše budúce výdaje na prevádzku domu budú aj napriek vynaloženým prostriedkom aj naďalej rásť. Hľadajte certifikované produkty či systémy a oslovujte firmy, ktoré sa môžu preukázať potrebnými osvedčeniami a úspešnými, rokmi overenými realizáciami.

 

L - Logika
Nezabudnite, že ku kvalite bývania, akú vám môže priniesť rekonštrukcia domu, neodmysliteľne patrí aj ergonómia. Ak prípadne prestavujete interiér, mali by ste sledovať aj logickú organizáciu priestoru spojenú s vašimi bežnými činnosťami. Tomu by sa malo prispôsobiť aj vykurovanie domu.

 

abeceda rekonstrukcie 03

 

M - Meranie
Po kolaudácii rekonštruovanej stavby sa vaša práca nekončí. Skutočné výsledky prinesie až vtedy, ak budete sledovať a porovnávať spotrebu energie počas nasledujúcich mesiacov prevádzky.

 

N - Nádych – výdych
Kvalitná izolácia bez možnosti vetrania môže spôsobiť „dusivý" efekt, ktorý môže viesť k nahromadeniu vlhkosti a k vytváraniu plesní v dome. Na zabezpečenie výmeny vzduchu aj tepelnej úspory je preto vhodné použiť systémy riadeného vetrania, ideálne aj s využitím rekuperácie, teda spätného využívania tepla z opotrebovaného vzduchu.

 

O - Okná
Samozrejme, aj všetky zasklené plochy sú najslabším článkom domu z hľadiska tepelných únikov, ktoré môžu tvoriť až 45 percent všetkých strát. Staré okná by ste preto mali vymeniť za také, ktoré majú čo najnižší súčiniteľ prestupu tepla, a teda sú dostatočne tesné. Ich priepustnosť svetla by mala zároveň pomôcť dosiahnuť čo najväčšie pasívne solárne zisky. V súčasnosti existujú dokonca okná s povrchovou úpravou vnútorného skla, ktorá obsahuje striebro. Jednak to bráni prehrievaniu interiéru v lete a znižovaniu tepelných strát v zime, jednak to prispieva k minimalizovaniu elektrosmogu z domácich elektronických zariadení. Okná môžete vybaviť aj žalúziami, ktoré v lete prispejú k ochrane pred nekontrolovaným zhromažďovaním tepla v miestnostiach.

 

P - Podlaha
Ak je vaším cieľom nízkoenergetický štandard, nemali by ste vynechať ani zateplenie základov, vrátane kvalitnej hydroizolácie, ktorá zabráni prenikaniu vlhkosti.

 

R - Rozvody
V závislosti od veku domu a druhu materiálu, ktorý sa použil v rozvodoch, treba uvážiť aj rekonštrukciu potrubí. Týka sa to plynovodu, vodovodného potrubia či príliš starých elektrických rozvodov, ktoré treba meniť aj kvôli kúpe nových spotrebičov alebo elektroniky.

 

S - Strecha
Zateplenie strechy hrá rovnako dôležitú úlohu ako izolácia obvodových konštrukcií, najmä, ak bude podkrovie slúžiť ako obývaný priestor. Do neobytného podkrovia môžete osadiť zateplené podkrovné skladacie schody s termoizolačným poklopom.

 

T - Teplo
Zabezpečenie teploty, v ktorej sa náš organizmus cíti príjemne, je základom pohodlného bývania. Keď žijete v staršom dome, musíte si položiť niekoľko otázok. Je potrebné (a vôbec možné) vymeniť celý vykurovací systém alebo bude stačiť jeho dodatočné vybavenie, napríklad novým kotlom alebo zariadením, ktoré využíva obnoviteľné zdroje energie? Môžem v dome využiť vykurovanie teplovzdušným alebo teplovodným kozubom? Aký typ tienenia mám zvoliť, aby sa dom počas horúcich dní zbytočne neprehrieval?

 

U - Úprava
Stavebné úpravy, najmä v prípade dostavieb, by nemali z pôvodného objektu urobiť členitejší dom. Z hľadiska nízkoenergetického štandardu je totiž optimálny kompaktný tvar stavby.

 

V - Voda
Popri rekonštrukcii vodovodného potrubia sa môžete zamerať aj na zariadenia znižujúce spotrebu vody v domácnosti, napríklad inštaláciou úsporných batérií či šetrných splachovacích systémov. Efektívne môžete využiť aj nazhromaždenú dažďovú vodu, napríklad na zavlažovanie trávnika.

 

Z - Zateplenie
Zvyčajne, najmä pri čiastkových obnovách, býva hneď prvou voľbou. Izoláciu však treba vyhotoviť tak, aby v spojoch nevznikali škáry, a tak i tepelné mosty. Netýka sa to však iba zateplenia obvodového muriva, stropov, podláh a podkrovia, ale aj nadzemnej a podzemnej časti základového muriva.

 

text: Anna Salvová
foto: Fischerhaus, Hase, Marks & Spencer

 

 

 

Pin It