3.2.2014

 

Ako si predstavujete luxusné bývanie 21. storočia? Rekonštrukcia starého viktoriánskeho domu v Londýne, ktorú viedlo renomované britské štúdio SHH, spojila novodobý prepych s ekologickou a šetrnou povahou bývania.

 

west london house shh 01

 

Pôvodná nehnuteľnosť West London House bola v povojnovom období rozdelená na štyri samostatné byty. Súčasný majiteľ ich najprv jeden po druhom skúpil a potom s konkrétnou víziou oslovil štúdio SHH. To prevzalo architektonické riešenie nového domu, jeho interiéru aj voľnočasových priestorov v suteréne, podhľadov, stien, podláh aj osvetlenia, zatiaľ čo návrh nábytku na mieru a realizácia umeleckých prác pripadla juhoafrickému dizajnérovi Craigovi Kaplanovi. Záhradnú časť mala pod patronátom Kate Gould, víťazka prestížnej britskej kvetinárskej súťaže Chelsea Flower Show.

 

west london house shh 02

 

west london house shh 03 west london house shh 04

 

west london house shh 05

 

Prenikavá estetika
Majiteľ si svoje obydlie predstavoval ako luxusný rodinný dom s vysokými stropmi a priestrannými miestnosťami. Tie vznikli prepojením bytov a ich rozšírením na jednotlivých podlažiach, čo je dnes vo Veľkej Británii obľúbený spôsob rekonštruovania takýchto objektov. Najatraktívnejšiu časť, dômyselne ukrytú pod úrovňou terénu, predstavuje oddychová zóna s vlastným a vôbec najväčším bázenom v celom okolí (14 x 4,5 m), so súkromným wellness, saunou, telocvičňou, domácim kinom, herňou, barom a vínnou pivnicou. „Nový dom kopíruje pôdorys pôvodného objektu. Predchádzajúcu plochú strechu z 50. rokov však nahradila nová krytina, harmonizujúca s originálnym vyhotovením fasády. Tá bola vytvorená starou, dneš už nepoužívanou technikou, pri ktorej sa dôraz kládol na kontrast tehlového obkladu a škárovacej hmoty. Zachovaním pôvodnej fasády však dom získal zaujímavú, veľmi prenikavú estetiku," vysvetľuje Guy Matheson, vedúci projektu a jeden zo spoločníkov štúdia SHH.

 

west london house shh 06 west london house shh 07

 

west london house shh 08

 

west london house shh 09

 

Relax pod zemou

Dôkladnou obnovou, najmä z hľadiska zateplenia a zníženia tepelných únikov, prešla fasáda domu lemujúca uličnú čiaru. Ruch prichádzajúci zvonku tlmia špeciálne akusticky izolované okná s dvojitým zasklením. Južná fasáda objektu, naopak, využíva západnú orientáciu a s pomocou veľkých okien, najmä v spoločenskej časti na prvých dvoch nadzemných podlažiach, živo komunikuje so záhradou. „Zachovali sme množstvo pôvodných stromov, ktoré rástli na okraji pozemku, a tejto ochrannej zóne sme prispôsobili aj rozmery základov novej časti domu, situovanej v suteréne, ktorá sa tiahne popod samotnú záhradu," pokračuje Guy Matheson. Časť exteriéru je preto koncipovaná ako pochôdzna plocha. Súvislý trávnatý porast prerušuje iba dlhý svetlík, ktorý pozdĺžne prepúšťa prirodzené svetlo do miestnosti s bazénom. Celá záhrada je zároveň prepojená s retenčným rezervoárom, v ktorom sa zhromažďuje dažďová voda. Preťaženie dažďovej kanalizácie tu totiž pre nadbytok spevnených plôch býva obrovským problémom. Vďaka rezervoáru si tento dom s množstvom vody hravo poradí a navyše ju dokáže efektívne zužitkovať.

 

west london house shh 10 west london house shh 11

 

west london house shh 12

 

west london house shh 13

 

Ekologické vykurovanie
Pôvodný objekt domu zahŕňal okrem prízemia aj jedno znížené podlažie, ktoré podľa nového projektu posunuli ešte viac do hĺbky, aby dosiahli objem a želaný priestor so zvýšenými stropmi. Pod ním vzniklo ešte jedno, úplne nové podlažie, vyhradené zábave a relaxu. Dojem otvoreného priestoru, maximalizovanie svetla a výšky boli pre tento projekt kľúčové. Dostatok svetla zabezpečujú na menej prístupných miestach svetlíky alebo svetelné studne na schodisku. O presvetlenie interiéru a exteriéru sa po zotmení starajú energeticky efektívne LED lampy. Dôležitým elementom však boli aj čisté hladké podhľady bez vystupujúcich svietidiel a iných prvkov. Aj preto sa architekti rozhodli použiť protipožiarny systém, ktorý namiesto neforemných detektorov využíva nenápadné drobné rúrky. Významnou časťou obnovy, ktorá prispieva k udržateľnému charakteru rodinného domu, je vykurovanie aj chladenie väčšiny priestorov pomocou rekuperácie vzduchu. Ventilačný systém teda využíva takzvané odpadové teplo na predohrev čerstvého vzduchu, ktorý vstupuje dovnútra. Projekt štúdia SHH jednoducho odkazuje, že aj luxusné projekty môžu prekvapiť súhrou rozumu a citu. Zmyslu pre návratnosť a ekológiu, ale aj citlivé dizajnové stvárnenie.

 

west london house shh 14 west london house shh 15

 

text: Anna Salvová
foto: Alastair Lever a Gareth Gardner

 

 

 

Pin It