LES brikety pelety

Foto: LES

 

Nahrádzať fosílne palivá ekologickými je pre dnešný svet nevyhnutné. Jednou z možností sú aj drevené brikety, ktoré sú moderným spôsobom kúrenia a získavania tepla. Kúrenie s nimi je jednoduché a dávajú oveľa viac tepla ako drevo. Navyše, v jarných mesiacoch ich kúpite veľmi výhodne.

 

„Drevo je cenná surovina, ktorá človeku dobre slúži, pokiaľ sa s ním narába s rozumom. Záleží nám na slovenských lesoch, na kvalite života a kvalite životného prostredia,“ približujú experti na ekologické vykurovanie zo spoločnosti LES, ktorá je najstarším slovenským výrobcom brikiet a peliet a dnes ich výrobky nájdete pod označením EKO brikety a EKO pelety. Prečo sa oplatí siahnuť práve po tomto druhu vykurovania a ako spoznať naozaj kvalitné produkty?

Drevo vs. brikety: aký je rozdiel pri vykurovaní?

„V dreve aj v briketách je ukrytá energia zo slnka, ktorá sa pri spaľovaní premieňa na teplo. O tom, koľko tepla zo seba palivo v skutočnosti vydá, rozhodujú tri faktory – vlhkosť, výhrevnosť a obsah popola,“ vysvetľuje Ing. Peter Zelina zo spoločnosti LES. V briketách sa vlhkosť, teda obsah vody, pohybuje na úrovni 8%. Naproti tomu drevo jej obsahuje od 20 až do 50% – inými slovami, môže sa stať, že aj polovica energie v ňom ukrytej sa nepremení na žiadané teplo, ale jednoducho sa odparí. „Z drevených brikiet získate viac tepla, pretože majú výrazne nižšiu vlhkosť ako drevo,“ pokračuje Peter Zelina.

Čo sa týka výhrevnosti (množstva energia získanej z 1 kg paliva), brikety disponujú 18,7 MJ/kg, suché tvrdé listnaté drevo 13,9 MJ/kg. Opäť teda bod v prospech brikiet. Dôležitým parametrom aj aj popolnatosť: brikety ju majú na veľmi nízku. Z jednej tony brikiet vzniká iba 1% odpadu vo forme popola – to je v podstate 10 kg. Popol z brikiet je prírodným, zásaditým hnojivom, ktoré sa dá využiť v záhrade alebo v komposte.

 

LES brikety plné s krbovým náradím a vrecom

Foto: LES

 

Na jar najvýhodnejšie

Ak ekológiu a zelenú energiu myslíme naozaj vážne, je dôležité vedieť, odkiaľ brikety či pelety, ktoré kupujeme, pochádzajú. „Vysokú kvalitu brikiet dosahujeme vďaka kvalitnej drevnej surovine – prevažne z tvrdých drevín, ktorú získavame od regionálnych spracovateľov dreva,“ pokračuje expert zo spoločnosti LES, slovenského výrobcu brikiet. Na rozdiel od anonymných lacnejších brikiet neznámeho pôvodu spoločnosť vyrába EKO BRIKETY LES zo suchých čistých pilín a hoblín z drevárskej prvovýroby, bez akýchkoľvek chemických prídavných látok, lepidiel, spojív, farieb, lakov a iných neprípustných prímesí. Ide tak o benefit nielen pre peňaženky zákazníkov, ale aj ich zdravie a vykurovací systém.

A keď sme pri ekonomickej stránke, práve jar je obdobím, kedy sa oplatí urobiť si zásoby brikiet alebo peliet, keďže ich cena je práve teraz najvýhodnejšia. „Na jar je vždy najnižšia cena suroviny na výrobu brikiet a peliet. To je vlastne jediná premenná, cenu ktorej dokážeme v procese výroby aspoň do nejakej miery ovplyvniť. Cenu elektriny, pohonných hmôt alebo výšku odvodov za zamestnancov neovplyvníme a ako vieme, tieto ceny stúpli. Vďaka dobrým dlhoročným vzťahom s lokálnymi pílami, na jar nakupujeme surovinu za nižšie náklady a ušetrené peniaze vždy okamžite pretavíme do zníženej ceny našich brikiet a peliet. Aby domácnosti mali efektívne palivo za čo najdostupnejšiu cenu,“ vysvetľuje Peter Zelina.

S láskou k prostrediu a stromom

Ekologická filozofia spoločnosti LES je komplexná. Ponúkajú totiž nielen produkty, ktoré sú priateľskejšie k životnému prostrediu ako tradičné fosílne palivá, no zároveň pri ich výrobe nie je spílený ani jeden strom. „Spracúvame drevený odpad, čisté piliny a hobliny z lokálnych píl, čím dávame drevu – podľa nás vzácnej surovine – ďalšiu šancu na úžitok. Každý, kto kúri drevenými briketami alebo peletami Les, tak prispieva k znižovaniu produkcie odpadu a je súčasťou obehového hospodárstva,“ dodávajú odborníci z tejto tradičnej slovenskej spoločnosti.

www.lestn.sk

Pin It