Vstupná investícia do kvalitného tepelného čerpadla síce nie je zanedbateľná položka, ale v dlhodobej perspektíve je to jednoznačne rozumné ekonomické rozhodnutie, vďaka ktorému výrazne ušetríte. Ešte než k nemu pristúpite, nezabudnite si zodpovedať niekoľko kľúčových otázok.

 

 

daikin tepelne čerpadla altherm iinterier vykurovanie stavebnictvo byvanie

 

 

 

Prečo vôbec uvažovať o tepelnom čerpadle?

Pretože sa oplatí! Najlaickejšie porovnanie je nasledujúce: kúriť a pripravovať elektrinou teplú pitnú vodu priamo, napríklad elektrickým kotlom, je najdrahšia alternatíva s vysokými prevádzkovými nákladmi, hoci vstupné náklady sú nízke. Pri tepelnom čerpadle je to naopak, ide o investíciu s vyšším vstupným nákladom, ale zato s nízkymi prevádzkovými nákladmi. A to hovoríme len o ekonomickom aspekte. Tepelné čerpadlá zároveň predstavujú najekologickejší spôsob vykurovania s minimálnym dosahom na životné prostredie. Popri úspore peňazí tak šetríte aj prírodu.

 

 

Ako sa zorientovať na trhu a nekúpiť „mačku vo vreci“?

Je to ľahká matematika. Čím dlhšia je životnosť tepelného čerpadla, tým väčšia je úspora v prevádzkových nákladoch, a tak aj zabezpečená návratnosť vstupnej investície. Porozhliadnite sa preto po renomovanej značke s dlhou tradíciou na trhu, so skúsenosťami vo vývoji nových technológií, inovácií a vlastnou výrobou jednotlivých komponentov, z ktorých tepelné čerpadlo pozostáva. Práve tú poslednú časť mnoho ľudí podcení, čo sa v budúcnosti nemusí vyplatiť, keď budú bezradne zháňať originálne diely. Pri tepelnom čerpadle značky Daikin tento problém nebudete riešiť, keďže komponenty sa vyrábajú v rámci jednej spoločnosti.

 

 

 

 

Ako nájsť to pravé tepelné čerpadlo práve pre moju domácnosť?

Odpoveď dobre zvážte, lebo práve od nej závisí, koľko ušetríte. Od správneho výberu výkonu tepelného čerpadla sa odvíja rýchlosť návratnosti investície. Treba mať jasno, čo od tepelného čerpadla očakávate, teda či chcete len vykurovať, prípadne ešte vyrábať teplú pitnú vodu, alebo chcete aj chladiť. Aby ste sa nemuseli zapodievať technickými detailmi, odporúčame poradiť sa s projektantom vykurovania a zdravotechniky, ten je v téme ako doma, poradí vám najlepšie.

 

 

 

Novostavba verzus rekonštruovaný dom – ktoré tepelné čerpadlo kam?

Pri novostavbe využite pomoc projektanta vykurovania, ktorý podľa vstupných údajov určí tepelné straty objektu a požadovaný výkon tepelného čerpadla. Uľahčí to prácu realizačnej firme dodávajúcej vykurovací systém. V tomto bode pridávame aj jedno varovanie – spoliehajte sa na dobré referencie, nech nenatrafíte na „odborníka“, ktorý to chce spraviť podľa seba, lebo to tak bolo dobré aj minule, a neberie do úvahy odlišné podmienky od prípadu k prípadu. 

 

 

daikin tepelne čerpadla altherm produkty vykurovanie stavebnictvo byvanie

 

Pri rekonštrukcii treba brať do úvahy to, ako sa zníži tepelná strata objektu, keď prebehnú rekonštrukčné stavebné práce, ako sú výmena okien, zateplenie fasády a podobne. Potom sa oplatí dať si nanovo vyrátať tepelné straty objektu. Nestojí to veľa, ale výrazne to pomôže pri určení požadovaného vykurovacieho výkonu, nakoľko pôvodný zdroj tepla môže byť zrazu nadhodnotený alebo už dosluhuje a bude ho treba nahradiť. Podstatné je vedieť, aké emitory tepla boli pôvodne použité a či budú vyhovovať aj novému zdroju tepla. Často je napríklad nákladné prejsť pri rekonštrukcii z radiátorov na podlahové vykurovanie, preto treba výmenou zväčšiť plochu radiátorov alebo zvoliť vysokoteplotné tepelné čerpadlo a staré radiátory len prečistiť a ponechať v systéme. 

 

 

 

Chcem žiť ekologicky, s akými ďalšími obnoviteľnými zdrojmi energie môžem tepelné čerpadlá kombinovať?

Samotné tepelné čerpadlo predstavuje jeden z najefektívnejších obnoviteľných zdrojov energie a jednoducho ho skombinujete aj s ďalšími, čím docielite ešte ekologickejšiu domácnosť. Tu je niekoľko konkrétnych príkladov: v kombinácii s moderným akumulačným zásobníkom dokážeme využiť slnečnú energiu s pomocou solárnych panelov alebo fotovoltaických článkov napríklad na podporu vykurovania alebo výroby väčšieho množstva teplej pitnej vody. Často sa kombinuje peletkový kotol a občas dokonca aj klasicky krb.

www.daikin.sk

Pin It