Ilustračná snímka: HELUZ

 

Kedysi bolo zvykom stavať domy z takých tehál, aké práve boli k dispozícii. Moderná doba a inovácie však prinášajú aj nové produkty s množstvom výhod. Jednou z nich je aj ucelený stavebný systém, ktorý má v portfóliu spoločnosť HELUZ. Jeho súčasťou je okrem obvodového muriva či priečkových tehál aj doplnkový sortiment, ktorý stavbu skvalitní, urýchli a, navyše, môže ušetriť financie.

 

Obálka domu ako lego. Taká jednoduchá je stavba s kompletným stavebným systémom HELUZ. Z akých základných elementov pozostáva? Ide predovšetkým o obvodové murivo, akustické tehly, tehly pre vnútorné nosné i nenosné priečky, rôzne preklady, stropy a strechy, komíny, malty, lepidlá a v neposlednom rade doplnkové tehly. Prečítajte si, prečo si oplatí myslieť aj na tie najmenšie detaily a ako môžu výrazne pomôcť vašej stavbe.

Vplyv na statiku i akustiku

„O výhodnosti výstavby z doplnkových tehál nemá cenu pochybovať. Zo stavebnicového systému s doplnkovými tehlami HELUZ sa projektuje a stavia jednoducho, rýchlo, kvalitne a lacno,“ tvrdia odborníci zo spoločnosti HELUZ. V každej šírke má tehla HELUZ svoje doplnkové tehly, premyslené do najmenších konštrukčných detailov, ako sú rohy, ostenie či parapety. Znamená to zvýšenie rýchlosti a kvality stavby i elimináciu tepelných mostov. Samotné projektovanie zjednodušuje ešte štandardizovaná modulová výška 250 (249 mm + malta).

 

HELUZ tehly stavba1

Foto: HELUZ

 

Je nutné dodať, že správne riešenie detailov ostenia, nadpražia a rohov má zásadný vplyv na preväzbu tehál, a tým statiku, tepelno-technické vlastnosti obvodovej konštrukcie a akustiku obvodovej steny. 

Lacnejšie a kvalitnejšie

A ako konkrétne je to s finančnou stránkou využívania kompletného stavebného systému HELUZ obsahujúceho aj doplnkové tehly? „Kvalitnej realizácii stavby musí predchádzať kvalitná príprava. V prípravnej fáze stavby si realizátor musí okrem iného overiť, či sú vykalkulované počty materiálu v súlade s realitou. Je potrebné si uvedomiť, že žiadne stavebniny nebudú mať na sklade všetok výrobný sortiment tehál. Je dobré potrebu materiálu kalkulovať dopredu. Ponúkame zákazníkovi využitie traťovej dodávky materiálu, kedy potrebný materiál príde v rámci ucelenej dodávky na jedno miesto – stavbu. Tým odpadávajú problémy s absenciou doplnkových tehál na stavbe, ich dodatočným zháňaním v stavebninách. Ak zákazník chce, sme mu schopní materiál na stavbu z nákladného automobilu aj zložiť,“ hovorí Ing. Zdeněk Kobza, produktový špecialista spoločnosti HELUZ.

 

HELUZ tehly stavba2

Foto: HELUZ

 

Podčiarknuté a zrátané: zamerať sa na detaily sa vyplatí kvôli mnohým benefitom, ktoré sa odrazia na celkovej stavbe. Ak stavebníci či majstri napriek tomu narazia na nejakú nejasnosť alebo otázku, technický tím spoločnosti HELUZ je pripravený pomôcť vrátane praktických ukážok alebo odborných školení pre profesionálov. 

Zabudnite na „prírezky“

Pracovať so špeciálnymi doplnkovými tehlami je extra dôležité aj pri jednovrstvovej konštrukcii. Odborníci z firmy HELUZ upozorňujú, že rozhodne nie je vhodné používať tzv. „prírezy“ zo základných tehál. „Boli sme si vedomí, že všetky výhody nebudú prenesené do praxe, pokiaľ nepresvedčíme cenami zákazníka, že využitie systémových doplnkových tehál radu FAMILY a FAMILY 2v1 nie je drahšie, než neprofesionálne rezanie základných tehál na stavbe. Za rovnaké peniaze dosiahne stavebník oveľa vyššiu kvalitu kritických miest stavby,“ tvrdia zástupcovia firmy HELUZ. 

Dôležité je okrem finančného spomenúť tiež environmentálne hľadisko, keďže pri doplnkových tehlách nevzniká odpad, ako je to v prípade rezania základných tehál. Všetky dôležité atribúty teda jednoznačne hovoria v prospech týchto špecializovaných produktov. Využite výhody a materiál, ktoré prináša moderná doba a inovácie. Ušetríte čas i peniaze a zároveň zvýšite kvalitu svojej stavby. To všetko s použitím kompletného stavebného systému HELUZ.

www.heluz.sk 

Pin It