22.5.2014

 

Aké podoby môže mať ekologický montovaný drevodom? Stavby v nasledujúcej reportáži tak trochu klamú „telom". Presviedčajú nás však o tom, že drevostavba nemusí byť len „drevená" a že ak do svojho domu pozvete slnko, môžete pracovať rovnako s teplom aj so svetlom.

 

EA - HUF Haus 00 DOMINANTKA

 

Zrod moderných drevostavieb
Tradícia drevostavieb sa v alpskej oblasti vďaka dostatku materiálu rozvíjala už od nepamäti. Koncom 20. storočia však začali pomaly strácať na popularite a do popredia sa dostala moderná architektúra, na míle vzdialená od idylických horských domčekov s drevenými fasádami a bohatou ornamentálnou výzdobou. Koncom milénia sa projektanti a stavitelia ocitli pred novou výzvou ‒ zmeniť zaužívanú predstavu o drevostavbách. O prelom vo sfére drevených skeletových konštrukcií sa postarala aj rodina Hufovcov, ktorá v tejto sfére podniká už celé storočie. Zakladateľ, Johann Huf, otvoril v roku 1912 tesársku dielňu. Tá sa postupne rozrástla na drevársky závod a úspešne prežila turbulentné časy obidvoch svetových vojen.

 

EA - HUF Haus 02 sedlova strecha

 

Netypické, ale dôvtipné
V roku 1972 sa jeden z potomkov, Franz Huf, rozhodol odštartovať novú éru montovaných drevostavieb, takzvaných Huf Hausov, v ktorých sa spája pôvodné tesárske remeslo s novou architektonickou, ekonomickou, ale aj spoločensko-sociálnou víziou bývania. Zatiaľ čo staršie generácie v Nemecku stavali domy tak, aby mohli slúžiť ešte aj nasledujúcim pokoleniam, súčasný životný štýl kladie dôraz najmä na flexibilitu bývania, často spojenú so zmenou bydliska, napríklad kvôli novým pracovným príležitostiam a kariérnemu rastu. A hoci takíto ľudia zriedka zostávajú dlhú dobu na jednom mieste, mnohí z nich túžia bývať vo vlastnom dome. Na druhej strane však stavbe nemôžu obetovať toľko času, ako keď sa nehnuteľnosť stáva „celoživotnou investíciou". Práve drevené montované domy, vyskladané z prefabrikovaných modulov, výrazne skrátili dobu medzi návrhom a odovzdaním stavby. Huf Haus už na prvý pohľad upúta svojím transparentným, na drevostavbu pomerne netypickým riešením. Naplno sa v ňom prejavuje umenie minimalizmu vo forme silných a čistých línii. Dôležitým nehmotným prvkom a zdrojom zmyslových zážitkov je zasa svetlo. Cez zasklené plochy preniká dovnútra a vytvára v dome počas dňa meniacu sa atmosféru, teda niečo, čo v konvenčnom type drevostavby nikdy nezažijete. Toto riešenie navyše pomáha pasívne využiť slnečné žiarenie, ktoré aj bez potreby solárnych zariadení prirodzeným spôsobom ohrieva miestnosti v dome.

 

HUF Haus 01 bungalov

 

Sklo verzus teplo
Samozrejme, najväčšou výzvou bolo dosiahnuť vysokú energetickú úsporu aj napriek veľkým zaskleným plochám, ktoré za iných okolností predstavujú najkritickejšiu časť celej stavby z hľadiska tepelných únikov. Inovácia týchto montovaných stavieb spočíva v tom, že vo všetkých drevených konštrukčných prvkoch je už zabudovaná vrstva kvalitnej tepelnej izolácie, preto nie je potrebné pokrývať jednotlivé časti stavby dodatočnou izoláciou. Veľká pozornosť sa pritom kladie na spoľahlivé riešenie spojov, prostredníctvom ktorých by mohlo unikať von nazhromaždené teplo. Súčiniteľ prestupu tepla vonkajších stien sa rovná 0,14 W/m2.K, v prípade strechy je jeho hodnota 0,15 W/m2.K. Výhodou modulárnych prvkov je možnosť prispôsobiť hrúbku obvodových stien podľa klimatických podmienok daného regiónu. Transparentné plochy vypĺňa tepelnoizolačné trojsklo so súčiniteľom prestupu tepla 0,5 W/m2.K. Špeciálne sklo chráni dom pred chladom, exteriérovým hlukom, ale zároveň aj pred prehrievaním, ktoré by mohlo spôsobiť solárne žiarenie. Vďaka flexibilným modulárnym prvkom s veľkosťou 1,20 x 1,20 m možno Huf House ľahko prispôsobiť aj individuálnym požiadavkam a vytvoriť tak napríklad domy so sedlovou aj plochou strechou, viacpodlažné stavby, prízemné bungalovy či radové domy.

 

HUF Haus 05

 

HUF Haus 06

 

HUF Haus 04

 

HUF Haus 08

 

HUF Haus 09

 

Zelená (r)evolúcia
Motto rodinného podniku, pod ktorým vznikajú všetky verzie Huf Hausu, napovedá, že dôležitú úlohu zohráva aj environmentálny aspekt stavieb: „Čím viac si uvedomujeme dôležitosť prírody v našom živote, tým väčšiu zodpovednosť za jej ochranu cítime." Mnohé z variantov Huf House sú označené ako green[r]evolution, čo značí, že sú vybavené všetkými potrebnými prvkami a zariadeniami, ktoré znižujú celkovú energetickú náročnosť objektu. Každý Huf House je skonštruovaný v energetickej náročnosti 55 podľa nemeckej klasifikácie KFW. Znamená to, že novostavba využíva len 55 percent potrebnej primárnej energie. Na želanie klienta môže byť dokonca vybavená v štandarde plusového domu, vďaka čomu vytvorí viac energie, než sama pri svojej prevádzke spotrebuje. Jeden z najnovších variantov, Huf House modum 7:10 využíva na zníženie energetickej náročnosti tepelné obehové čerpadlo vzduch – voda, ktoré teplo transformuje z prirodzene ohriateho vzduchu. V objekte sa kúri pomocou nízkoteplotného podlahového vykurovacieho systému. Teplotu v každej miestnosti však možno regulovať aj samostatne, a to prostredníctvom inteligentných termostatov. Dodatočne môže byť dom vybavený aj automatickou ventiláciou, ktorá na ohriatie čerstvého vzduchu využíva teplo z odpadového vzduchu, fotovoltickým alebo solárnym systémom, ktoré namiesto klasického umiestnenia na streche možno harmonicky zabudovať do samotnej stavby.

 

text: Anna Salvová
foto: HUF HAUS GmbH u. Co. KG

 

Celý článok si môžete prečítať v magazíne SaB január 2014.

 

 

Pin It