23.10.2014

 

Krajinu ostrovov v Egejskom mori stáročia formovalo lokálne poľnohospodárstvo a dobytok spásajúci jej pláne. Keď turizmus ako zdroj príjmov nahradil tradičné formy pestovania a chovu, zmenila sa aj tvár tamojšej krajiny. Tento projekt na gréckom ostrove Antiparos predstavuje návrhy v symbióze so starou kultúrnou krajinou a vytvára novú rovnováhu medzi krajinou a jej ekonomickým využitím.

 

plots12 doxiadis honorable mention 01

 

Základom návrhu sa stala analýza historických a prírodných prvkov v krajine. Kultúrnu krajinu definujú vrchy v tvare amfiteátrov, sezóne potoky, veľké borievky, vždyzelené tvrdolisté dreviny, poľnohospodárske terasy a suché kamenné múry. Nové prvky, akými sú cesty, domy a terasy, sú navrhnuté tak, aby obnovovali a rozširovali tradičné hospodárstvo v stupňovitom teréne. S cieľom obnoviť domáce rastliny bola okolo budov vysadená hustá stredomorská vegetácia, ktorá sa postupne rozptyľuje smerom do krajiny.

 

plots12 doxiadis honorable mention 02

 

plots12 doxiadis honorable mention 03 plots12 doxiadis honorable mention 04

 

plots12 doxiadis honorable mention 05

 

Názov: Landscapes of Cohabitation
Autor: doxiadis+
Lokalita: ostrov Antiparos, Grécko
Ocenenie: Čestné uznanie

 

text: Jana Zajasenská
foto: Jörg Behrens, Ewa Wagnerová, Jiri Markevic, Christine Rottenbacher, Wolfgang Gerzer, Clive Nichols, Cathy Cunliffe, Anders Sune Berg, 1:1 Landskab

 

Celý článok si môžete prečítať v magazíne Top trendy v bývaní 2014.

 

Prečítajte si tiež:
Najlepšie súkromné záhrady: Kobercová záhrada
Najlepšie súkromné záhrady: Zelená vlna
Najlepšie súkromné záhrady: Záhrada pokoja
Najlepšie súkromné záhrady: Zeleň vidieckeho sídla

 

 

Pin It