9.10.2013

 

Newface Timbermax 01Cieľom výrobcov drevo-plastových kompozitov je nahradiť drevo v exteriéri. Počas posledných rokov sa na trhu objavilo niekoľko dodávateľov. Tohtoročnou novinkou sú fasádne a terasové dosky Timbermax®,ktoré sa odlišujú od doteraz dostupných kompozitov viacerými vynikajúcimi vlastnosťami. Materiál nám v rozhovore priblížil Miloš Ostrolucký, konateľ spoločnosti New Face, s. r. o.

 

Na trhu sa objavuje viacero typov kompozitných dosiek, ktoré sú u spotrebiteľov mimoriadne obľúbené. Ako zákazník spozná skutočne kvalitný materiál?
Závisí len od toho, kto akú vlastnosť preferuje. Napríklad mrazu najlepšie odolávajú WPC materiály s povrchovou vrstvou z odolného HDPE. Tie sú však oproti PVC a PP trochu mäkšie, čo sa prejavuje na odolnosti povrchu voči mechanickému poškodeniu. Dodávatelia plných profilov neuznávajú profily duté (komôrkové) a naopak. To je však téma minimálne na samostatný článok. Zákazníkovi pomôže, ak si podrobne preštuduje informácie viacerých dodávateľov na ich webových stránkach alebo v propagačných materiáloch.

 

Newface Timbermax 02

 

Newface Timbermax 03V čom je Timbermax® lepší v porovnaní s inými drevoplastmi?
Terasové a fasádne obklady Timbermax® patria medzi profily vyrábané dvojitou extrúziou. Je to relatívne nová technológia z USA, kde majú s WPC kompozitmi najdlhšie skúsenosti. Cieľom vývojárov tejto technológie bolo eliminovať nedostatky bežných WPC materiálov. Nebolo ich práve málo a môžem konštatovať, že sa im to vo veľkej miere aj podarilo. Pri dvojitej extrúzii sa na drevo-plastové jadro zároveň nanáša povrchová vrstva z odolného plastu, ktorá sa od jadra nedá oddeliť mechanicky ani inak. Najväčšími plusmi tejto inovácie je výrazné priblíženie sa vzhľadu dreva a prakticky nulová nasiakovosť povrchu. Nezostávajú na ňom škvrny, ktoré na iných materiáloch zanechávajú špinavé dažde, niektoré potraviny a nápoje. Okrem toho má tento povrch aj výborné protišmykové vlastnosti. Ďalšou výhodou inovatívnej technológie výroby je vyššia farebná stálosť oproti bežným drevoplastom, ktoré sa vyrábajú jednoduchou extrúziou.

 

Väčšinou sa stretávame s drážkovaným povrchom dosiek z kompozitov. Aký povrch majú dosky Timbermax®?
Sú dva hlavné dôvody, prečo sa profily z bežných WPC profilov drážkujú: dosiahnutie vzhľadu podobného dreveným drážkovaným doskám a nižšie výrobné náklady vďaka úspore materiálu. Drevené terasové dosky sa drážkujú preto, aby sa aspoň v priečnom smere dosiahli protišmykové vlastnosti. Zákazníci si na tento dizajn počas rokov zvykli a preto v tom pokračujú aj výrobcovia väčšiny WPC profilov. Drážkovanie drevoplastových profilov je však zbytočné, pretože materiál je aj sám o sebe protišmykový. Hladké dosky pôsobia vizuálane príliš plastovo. Nie v prípade profilov Timbermax®. Ich povrchová vrstva sa nanáša technológiou náhodného miešania farieb, takže veľmi vydarene pripomína vzhľad drevených dosiek. Väčšina zákazníkov, ktorí nevedeli, že ide o WPC, považovala dosky Timbermax® za drevené. Rozdiel si väčšinou všimli až pri detailnom pohľade zblízka.

 

Newface Timbermax 04

 

Aké prírodné drevo môže zákazník nahradiť prostredníctvom dosiek Timbermax®?
Dosky Timbermax majú za úlohu nahradiť exotické dreviny. Sú na to dva dôvody: exotické dreviny sú krásne a navodzujú dojem luxusu a sprievodným efektom používania WPC dosiek je ochrana dažďových pralesov, ktoré sú ťažšie obnoviteľné, napríklad v porovnaní so smrekovými lesmi.

 

text: Ivona Partmanová
foto: Timbermax

 

Celý rozhovor si môžete prečítať v magazíne SaB november 2013.

 

 

 

Pin It