dom 1920 martin

Vysoký strop umocnený otvorenou galériou. Drevená podlaha, priznané strešné trámy, kúrenie infrapanelmi v kombinácii s keramickými kachľami. Historický dom v centre Martina majiteľ Peter Bako obnovuje tak, aby moderné kontrastovalo so starým.

 

Rekonštruujete dom z roku 1920. Poznáte bližšie príbeh tejto stavby, jej históriu?

Dom sa nachádza v blízkosti centra Martina, neďaleko štvrti viliek ako aj ďalších historických budov pochádzajúcich približne z rovnakého obdobia medzi 1920 – 1930. Blízko sa nachádza napríklad aj budova bývalého Generálneho riaditeľstva ZTS, pôvodne postavená ako Štátny ústav zveľaďovania živností v roku 1923. Podarilo sa mi získať katastrálnu mapu z roku 1930, kde náš dom je už zaznačený, rovnako aj jeho konštrukcia naznačuje jeho pôvod. V tej oblasti sa zachovali dva bloky rodinných domov, svojho času takmer rovnakých dvojdomov, postavených pravdepodobne v štýle „Baťovej kolónie“. V súčasnosti sa snažím získať nejaké ďalšie informácie a historické fotky od skupiny „Starý Martin“.

 

 

dom 1920 martin povodny stav dom 1920 martin po rekonstrukcii

 

Dom pred rekonštrukciou a po nej.

 

Prečo ste sa rozhodli tento dom zrekonštruovať?

Dom sme kúpili v pôvodnom stave a rekonštrukcia bola priam nutná. Otázkou bolo iba do akej hĺbky pôjdeme. Prioritou bola oprava strechy a zateplenie a od toho sa odvíjali aj ďalšie kroky. 

Návrh novej podoby domu ste si vytvorili sami. Z čoho ste pri ňom vychádzali?

Pracujem ako priemyselný dizajnér a návrhy interiérov sú skôr hobby. Osobne mám rád minimalistickú architektúru, čistý a strohý interiér a pokiaľ by som staval dom na zelenej lúke, určite by to bola šedo-biela betónová kocka s množstvom skla, ale v prípade tohto domu som mal pocit, že je potrebné zachovať jeho pôvodný charakter a možno som chcel poukázať aj na to, aká bola kvalitná remeselná práca, čo dokazujú  zachovalé drevené trámy.  Práve to pôvodné a neupravené drevo dáva tomuto priestoru jeho charakter – na tie trámy sa môžem pozerať znova a znova, no napriek tomu stále objavím nejaký nový detail – trhlinu, dieru alebo sfarbenie, ktoré som si predtým ešte nikdy nevšimol...

 

dom 1920 martin

Stavebná časť prác je ukončená, nábytok ešte majitelia plánujú zmeniť.

 

Čo sa týka dispozície, nejaké veľké zmeny sme nerobili, skôr sme museli prispôsobiť naše očakávania možnostiam, ktoré ten priestor ponúka. Dom má zastavanú plochu cca 120 m2, je čiastočne podpivničený,  zobytnili sme aj doteraz nevyužívanú povalu a záhrada takmer v centre mesta má tiež svoje čaro. 

Čo všetko sa vám už podarilo zrekonštruovať?

Stavba sa začína od základov, rekonštrukcia od strechy, a tak to bolo aj u nás. Prvá bola výmena strešnej krytiny a zateplenie strechy ako aj fasády, výmena okien a dverí. Postupne sme sa prepracovali do interiéru, bolo potrebné urobiť komplet nové rozvody vody a elektriny, nasledovali omietky, podlahy a tak ďalej. Na kúrenie sme sa rozhodli pre elektrické infrapanely, ale máme aj dvoje zachovalých keramických kachlí a ako sa ukázalo, vzhľadom k dobrému zatepleniu, tieto kachle sú mimoriadne efektívny a výkonný zdroj kúrenia. To ich sálavé teplo veľmi prispieva k pocitu pohody. 

 

dom 1920 martin

 

Stavebné úpravy sme už skončili, ale na zariadení ešte musíme popracovať. Nábytok a vybavenie máme zatiaľ ešte provizórne. Moja predstava je doplniť ten priestor moderným nábytkom, aby trochu kontrastoval s pôvodnou konštrukciou domu. Snažíme sa dodržať jednotnú farebnú schému: biela, šedá a staré drevo. 

Táto bilancia znie dobre, ale pravdepodobne ste narazili počas rekonštrukcie aj na nejaké problémy...

Samozrejme – plán rekonštrukcie je jedna vec, ale realita môže byť úplne iná. Nikdy neviete, na čo natrafíte a problémy treba priam očakávať, mnohokrát improvizovať a ten pôvodný plán sa mení za pochodu. Mojím heslom v takýchto prípadoch je vždy riešiť problémy postupne. Vyriešiť jeden a potom pokračovať s novým. To v zásade platí aj pre moju prácu ako dizajnéra.  

 

 

dom 1920 martin dom 1920 martin

 

V čom bude tento historický dom po dokončení najviac špecifický?

Pri pohľade zvonka vyzerá vďaka streche a fasáde skoro ako novostavba, vo vnútri však každého očarí vysoký strop ešte umocnený otvorenou galériou nad obývačkou.  Na prízemí je položená drevená podlaha, ktorá celému priestoru pridáva na pocite tepla. Priznané trámy strešnej konštrukcie ako aj pôvodné drevené schody sú podsvietené LED pásikmi. V podkroví sú priznané šikminy od pomúrnice až po vrchol strechy, čo síce nie je najpraktickejšie riešenie, pretože jednoducho chýbajú kolmé steny, ale na druhej strane ten priestor pôsobí obrovsky. Celkovo pôsobí interiér skôr ako na chalupe, aj keď nechceme, aby to bolo príliš retro. 

 

dom 1920 martin kupelna

 

Máte už s „prerábkami“ bývania skúsenosti, alebo ide o vašu prvú?

S rekonštrukciami mám nejaké skúsenosti, dokonca som neďaleko prerábal byt v bytovom dome z roku 1923 od Michala Milana Harminca, ktorý je Národnou kultúrnou pamiatkou a aj jeden z ateliérov, v ktorých tu pracovali viacerí slávni umelci, vrátane Martina Benku. Ale myslím, že čo sa rekonštrukcií týka, na to neexistuje univerzálny recept. 

Pin It