brutalizmus NOVA SCENA

Masívne a skulpturálne. Dôstojne týčiace sa na pevnom základe, aj imaginatívne levitujúce. Niektoré brutalistické stavby, ktoré sa stavali najmä v päťdesiatych a šesťdesiatych rokoch boli, a dodnes sú kontroverzné, kritizované, a zároveň milované svetovými architektmi či milovníkmi architektúry. 

 

SALK INSTITUTE

Nádherným príkladom architektúry inšpirovanej brutalizmom je Salk Institute, dokončený v roku 1965 jedným z najplodnejších architektov polovice minulého storočia, Louisom Kahnom. Nebol síce označovaný za brutalistu, ale viacero aspektov jeho štýlu, najmä jeho láska k odhaleniu stavebných materiálov, zapadajú do konceptu brutalistickej architektúry. Louis Kahn mal podľa zadania navrhnúť laboratórne centrum „hodné návštevy Picassa“. Architekt vytvoril pozoruhodné dielo, v ktorom sa funkcia prepája s kubistickou estetikou. Betónová fasáda sa farebnosťou takmer zlieva s travertínovým námestím a vytvára jedinečnú monumentálnu scenériu. 

 

brutalizmus Salk architecture

 

BARBICAN

Asi najznámejším príkladom brutalistickej architektúry je britský obytný a kultúrny komplex Barbican, ktorý v päťdesiatych rokoch minulého storočia navrhol  mladý architektonický tím Peter Chamberlin, Geoffry Powell a Christoph Bon. Toto mesto v meste sa rozsahom a architektúrou dodnes považuje za jeden z najambicióznejších a jedinečných architektonických počinov v Londýne. Okrem obytnej štvrti sú v ňom zakomponované aj školy, obchody, knižnica, kostol, zimná záhrada či kultúrne centrum, pričom súkromné, komunitné a verejné priestory sú jasne oddelené. Komplex charakterizuje masívny betón, zvýšené terasy a veľké námestia, obklopené zeleňou, fontánami a jazierkami. 

 

brutalizmus Barbican CREDIT Max Colson

Foto: Max Colson

 

Boston City Hall

Satanistická, chladná či nepriateľská stavba s neľudským námestím. Aj takto označovali bostonskú radnicu mnohí kritici, medzi ktorých patril napríklad aj starosta Tom Menino, bojujúci o jej zničenie. V roku 1968 vytvorili kolumbijskí profesori a architekti Kallmann, McKinnell a Knowles budovu, ktorou sa chceli odčleniť od vtedajšej typicky elegantnej architektúry so sklenými a oceľovými konštrukciami. Namiesto toho, aby si ich architektonický návrh zakladal na materiálovej estetike, bol zameraný na funkčnosť –   prepojenie radnice s námestím a obyvateľmi mesta. Radnica pozostáva z troch častí, ktoré prepájajú verejné priestory pre návštevníkov a priestory na poschodí, v ktorých sídli správa mesta. Toto rozdelenie zrkadlia použité materiály. Zatiaľ čo pohľadový betón zosobňuje verejných predstaviteľov, tehla a keramický obklad evokujú verejnosť. 

 

brutalizmus City Hall Lighting

 

Pamätník SNP

Jednou z krásnych brutalistických stavieb na Slovensku je Pamätník SNP v Banskej Bystrici  architekta Dušana Kuzmu, ktorý bol dokončený v roku 1969. Je to majstrovské dielo, v ktorom sa prepája brutalistická architektúra s výtvarným umením. Za jeho skulpturálnou formou stojí aj sochár Jozef Jankovič, ktorý pre tento objekt vytvoril figurálnu plastiku “Obete varujú”. Táto monumentálna stavba vynímajúca sa na horizontálnej podnoži je predelená – pôsobí ako rozseknutá na dve časti, ktoré symbolizujú druhú svetovú vojnu. 

 

brutalizmus PAMATNIK SNP

 

Nová scéna v Prahe

Nová scéna Národního divadla v Prahe je novodobá brutalistická stavba, ktorú v roku 1983 postavil český architekt Karel Prager. Ani táto stavba sa nevyhla polemikám;  bola nielen najosobitnejšou, ale zároveň najrozporuplnejšou stavbou v centre Prahy. Neprehliadnuteľná je vďaka svojej masívnej hmote a neobvyklému zalomenému tvaru. Typický vzhľad Novej scény tvorí mohutný reliéf fúkaných sklených tvaroviek; na fasádu ich použili viac než šesť tisíc. 

 

brutalizmus NOVA SCENA

 

Geisela knižnica

Zaujímavým príkladom brutalistickej architekúry je Geisel library v San Diegu  architekta William Pereira, ktorú postavili v roku 1970. Konštrukciu zo železobetónu odľahčujú sklené plochy, takže táto obrátená pyramída nadobúda levitujúci dojem. Architekt sa pri návrhu inšpiroval obľúbeným žánrom sci-fi. Aj preto dýcha táto budova futuristickým, nadpozemským vzhľadom. 

 

 Geisel Library at University of California San Diego

 

Foto: Jozef Lomnický, Filip Šlapal, Max Colson, Salk Institute, Geisel Library, Boston City Hall

Pin It