stavba domu architektura pexels

Ilustračná snímka: Pexels

 

V prvej časti nášho miniseriálu o stavbe rodinného domu sme sa pozreli bližšie na základy, energetickú treidu a steny. Teraz si prečítajte dôležité informácie o dverách, oknách, schodoch a výbere farieb.

 

Vitajte u nás

Vstupné dvere sú vizitkou majiteľa domu. Okrem dizajnových povrchových úprav, ako pohľadový betón, imitácia hrdze,  stále viac sú žiadané aj inteligentné riešenia ovládania dverí prostredníctvom otlačku prsta, biometrie tváre doplnené celkovým inteligentným riadením domu. „Z hľadiska materiálu sú najviac „in" jednoznačne hliníkové vchodové dvere s obojstranne prekrytým krídlom. Popri elegantnom a hodnotnom vzhľade majú obzvlášť dlhú životnosť a spoľahlivo odolávajú častému a výraznému namáhaniu. „Slovaktual v týchto dňoch prichádza na trh s novým príťažlivým konceptom vchodových dverí. Dôraz sme kládli na maximálne zjednodušenie výberu a prispôsobenie nových vchodových dverí vkusu a individuálnym požiadavkám zákazníka na bezpečnosť a komfort používania. Okrem celosklených dverí sme vytvorili špeciálnu ponuku 48 najžiadanejších dizajnových modelov, pričom všetky sú zákazníkom dostupné v plaste, plast-hliníka alebo hliníka. Okrem kvalitnej základnej výbavy ponúkame pakety doplnkovej výbavy pre tri oblasti a vždy v troch cenových úrovniach –  Pro, Privileg a Premium,“ vysvetľuje podstatu výberu kvalitných dverí Miroslav Nikodémus, marketingový manažér spoločnosti Slovaktual, s. r. o.

 

stavba domu architektura pexels

Ilustračná snímka: Pexels

 

 

Oči nášho domova

Tak ako sú oči okná do duše, reálne okná sú očami do nášho domova. Okenné otvory totiž výrazne ovplyvňujú estetický charakter domu a kvalitu bývania. Za najdôležitejší parameter zasklenia sa považuje súčiniteľ prechodu tepla cez izolačné sklo (Ug). Ten vyjadruje, koľko tepla nám unikne cez  meter štvorcový izolačného skla pri rozdiele vonkajšej a vnútornej teploty 1 Kelvin (resp. 1 °C). Keďže zasklenie zaberá najväčšiu plochu okna, má aj najväčší vplyv na tepelno-izolačné vlastnosti celého okna,  treba mu preto venovať najväčšiu pozornosť.

 

stavba domu architektura unsplash

Ilustračná snímka: Unsplash

 

Druhým veľmi dôležitým a často prehliadaným parametrom je kvalita dištančného rámika, ktorý uzatvára po obvode medzisklový priestor, vyplnený vzácnym plynom (argón, kryptón). Kvalitný dištančný rámik znižuje riziko kondenzácie vzdušnej vlhkosti na kritických miestach v oblasti zasklievacích líšt. „Všetky izolačné sklá v našich oknách sú už v štandarde a bez príplatku dodávané s teplým dištančným rámikom s hodnotou ψ pod 0.04, ktorá vplýva aj na výslednú hodnotu súčiniteľa prechodu tepla cez okno (Uw). Pokiaľ staviate dom v rušnej oblasti, mali by ste sa zaujímať aj o schopnosť skiel a okien tlmiť zvuky z vonkajšieho prostredia, čo vyjadruje index nepriezvučnosti Rw. Čím má zasklenie, resp. celé okno tento index vyšší, tým má lepšie zvukovo-izolačné vlastnosti a do miestnosti prepustí menej hluku.

Ďalšími parametrami, ktoré je  vhodné si všímať, je solárny faktor skla a priepustnosť svetla,“ vysvetľuje Ján Kováčik, vedúci pobočky Slovensko, Internorm,  s. r. o.  „Dnešné moderné technológie a materiály  umožňujú kombináciu špičkových vlastností, ktoré kedysi navzájom nebolo možné kombinovať. „Všetky jednotlivé časti okna od rámu cez krídla, zasklenie, tesnenie a  dobré kovanie musia spolu vytvoriť  dokonalý celok a špičkový produkt. Dnešné moderné materiály ponúkajú kombináciu dobrého dizajnu s dobrými tepelno-izolačnými  vlastnosťami. Bonusom sú výrobcovia, ktorí pamätajú aj na elimináciu bimetalického efektu. Pri návrhu stavby nesmieme zabúdať na závetrie, teda miestnosť, ktorá je plynulým prechodom od exteriérovej teploty po príjemnú klímu v interiéri,“ dodáva Ján Kováčik.

 

stavba domu architektura pexels

Ilustračná snímka: Pexels

 

Schodisko

Je veľmi dôležitým prvkom interiéru. Môžeme z neho vytvoriť doslova umelecké dielo, dokonalý akcent v priestore alebo ho elegantne skryť. Záleží len na nás. Dôležité však je  kvalitné a bezpečne prevedenie. Z hľadiska tvaru je najlepšie navrhovať priamočiare schodiská, ktoré sú najpohodlnejšie, nespôsobujú problémy pri sťahovaní väčších častí interiéru. No vzhľadom na  obmedzený priestor v rodinných domoch či mezonetových bytoch to niekedy nie je možné. Vtedy sa používajú schodiská zalomené; tieto sú síce menej praktické, zaberú však oveľa menej miesta ako priamočiare. Pri pohľade na materiálovú bázu možno vidieť, že najčastejšie sa používajú schodiská zhotovené z betónu, prípadne pórobetónových prefabrikátov, drevené či oceľové, ojedinele sklené s oceľovými spojkami. Každý typ konštrukcie má svoje výhody, ale aj nevýhody. 

Krása a funkčnosť farieb

Jednou z dôležitých ingrediencií dokonalého rodinného domu je  správny výber fasádnej omietky či interiérových farieb. „Predovšetkým si musíte overiť , na aký podklad (omietka, zateplenie) budete fasádnu omietku nanášať. Niektoré typy zateplenia a muriva si vyžadujú paropriepustné fasádne omietky. Je to v prípade novších „modernejších" murív  s vysokými tepelnoizolačnými vlastnosťami alebo pri vysoko paropriepustnom zateplení ako Baumit open, zateplenie  minerálnou vlnou, izolácia z drevných vlákien, atď. Vtedy sa poobzerajte po silikátových, minerálnych a silikónových fasádnych omietkach. 

 

Stavba domu architektura unsplash

Ilustračná snímka: Unsplash

 

Neraz ľudia váhajú či zvoliť odtieň svetlejší alebo tmavší. Pri svetlejších odtieňoch nebýva zväčša žiadny problém a farby sú dostupné vo všetkých typoch omietok. V prípade sýtych a veľmi tmavých odtieňoch môže byť výber produktov limitovaný. Navyše, pri veľmi tmavých odtieňoch je potrebné správne pripraviť podklad a tiež musíme rátať s vyššími nákladmi. Všetko je možné realizovať, ale nie vždy za štandardných podmienok a za rovnakú cenu,“ vysvetľuje správny výber takej dôležitej veci, akou fasádna omietka rozhodne je, Jozef Poláček, technické poradenstvo Baumit.

Farebné trendy fasád

Farebné trendy prichádzajú a odchádzajú, ale biela vždy ostáva voľbou, ktorá nesklame. Najmä na fasáde! Biela farba je z pohľadu vnímania nášho oka prítomnosťou všetkých farieb svetla v najčistejšej podobe. Biele odtiene pôsobia čisto, ale zároveň aj chladne a priemyselne. Efekt bielych stien však pôsobí rôznorodo, podobne ako pri farebných zhotoveniach. Vybrať správny biely tón na fasádu nie je jednoduché rozhodnutie, pretože biela farba je málokedy iba biela.  Čistá biela? Sivobiela? Útulná biela? Studená biela? Aj malé variácie môžu spôsobiť veľké rozdiely vo vzhľade budovy. Biela dokonale dopĺňa bohaté, sýte farby a zároveň perfektne ladí s jednoduchým a čistým štýlom architektúry. Biele odtiene zvýrazňujú objem a tvar budovy. Svetlosť zase zdôrazňuje jednoduchosť a čistotu. Ak sa rozhodnete pre biele odtiene, fasáde dodáte jednoduchosť a eleganciu. 

 „Baumit v spolupráci s odborníkmi vybral 12 exkluzívnych bielych farebných tónov a vytvoril jedinečnú farebnú kolekciu – od extra bielej po slonovinovú, od opálu po ľadový vzhľad – farebnú paletu Shades of White. Neváhajte a vyberte si z 12 bielych tónov, ktoré vášmu projektu dodajú jedinečný vzhľad a to v overenej kvalite Baumit,“ dopĺňa Jozef Poláček, technické poradenstvo Baumit.

Kvalitné a zdravšie prostredie

Určite ste už počuli o vzdušných iónoch, ktoré sú v určitom množstve prirodzenou súčasťou vzduchu, ktorý dýchame. Viažu na seba čiastočky jemného prachu a peľu zo vzduchu, vytvárajú z nich väčšie zhluky, ktoré potom padajú na zem. Vzduch, ktorý dýchame, je tak oveľa čistejší a zdravší a naše zdravie je menej ohrozené alergiami a chorobami dýchacích ciest. „Nová ekologická farba Baumit Ionit Color, ktorá aktívne zvyšuje počet zdraviu prospešných iónov vo vnútornom vzduchu, čoho výsledkom je menej peľu a prachu v interiéri, získala medzinárodne uznávaný certifikát natureplus. Certifikát natureplus udeľuje nemecká spoločnosť natureplus e.V a garantuje dodržiavanie vysokokvalitných štandardov – počnúc čistým a efektívnym výrobným procesom, cez ochranu životného prostredia, zodpovedné využívanie zdrojov až po samotný vplyv na človeka. Ekologická značka natureplus je európskou značkou pre stavebné výrobky, ktorá je založená na prísnych vedeckých kritériách a základ tvoria tri kľúčové piliere: ochrana klímy, zdravé bývanie a trvalá udržateľnosť,“ dodal Jozef Poláček.

  

Pin It