interier omietky unsplash

Foto: Unsplash

 

Vo chvíli, keď už sú obvodové múry a priečky bezpečne „pod strechou“, nastáva ďalšia – nemenej podstatná fáza, ktorá zahŕňa aj realizáciu poterov, vnútorných omietok, obkladov či podláh. 

 

Ako sme upozorňovali v predošlom článku, pojem hrubá stavba nie je presne definovaný a v ponuke jednotlivých firiem sa jeho obsah môže pri niektorých položkách líšiť. Vychádzajme zo situácie, že stavba už má zrealizované základy, obvodové a nosné murivo, deliace nenosné steny, strechu, a v rozšírenej verzii hrubej stavby aj okná a dvere. „Po dokončení hrubej stavby treba logicky postupovať od celkov k detailom. Rozvody vody, kanalizácie, elektriny, kúrenia, chladenia, a tak ďalej, následne finalizácia povrchov, podláh, stropov a riešenie interiéru,“ vymenúva architekt Marek Pavlech z ateliéru Pavlech architekti. V tomto článku sa zameriame práve na správny výber povrchov, ktorých sa budeme dotýkať, pozerať sa na ne a vnímať ich neustále počas pobytu v interiéri. Pozornosť sa preto oplatí venovať aj tým najmenším detailom.

 

interier COTTON PERONDA

Obklad Peronda Cotton Foto: výrobca 

 

Potery

Začnime nivelizáciou povrchov, teda vyrovnaním rôznych nerovností. Tie sa na stavbe realizujú pravdepodobne len raz – a natrvalo. Ak nerovnosti v podlahe nie sú väčšie ako 30 mm, je možné použiť samonivelizačné stierky. Pri väčších nerovnostiach je dobré siahnuť po viacerých vrstvách takýchto stierok alebo po nivelačných poteroch.

Najpoužívanejšími sú dva druhy poterov: cementový (betónový) a anhydritový liaty poter. Z konštrukčného hľadiska sa dajú aplikovať ako kontaktné, oddelené a plávajúce potery. Podľa akých kritérií teda zvoliť konkrétny druh? „Je to individuálne, každý má svoje plusy a svoje mínusy. Betónový je mrazuvzdorný a lepšie odoláva vlhkosti. Anhydrit sa takmer nezmrašťuje, a teda je možné ním vytvárať veľké plochy bez zmrašťovacích škár,“ približuje architekt Marek Pavlech.

 

interier podlaha pexels maksim goncharenok

Pre dokonalý výsledok je potrebné venovať pozornosť aj tým anjmenším detailom. Foto: Pexels/Maksim Goncharuk

 

Podľa Jozefa Poláčka, z technického poradenstva spoločnosti Baumit, sa anhydritové samonivelizačné potery vyznačujú vynikajúcou tepelnou vodivosťou, a z toho dôvodu sú ideálne práve pre podlahové vykurovanie. Samonivelizačný efekt zabezpečuje ideálne rovný povrch, uľahčuje prácu a šetrí čas. Sú vhodné pre rýchlejšiu realizáciu väčších plôch a pre všetky obytné priestory. Na druhej strane, klasické cementové potery sa dajú použiť pre všetky priestory vrátane garáží a vlhkých prevádzok. „Výhoda cementových poterov spočíva predovšetkým v tom, že majú na rozdiel od sadrových poterov akumulačnú schopnosť. Cementové potery sú taktiež vhodné pre podlahové vykurovanie. Práca s klasickým poterom je o niečo náročnejšia a vyžaduje si istú zručnosť,“ radí Jozef Poláček. Ako ďalej podotýka odborník zo spoločnosti Baumit, hlavnou zásadou pri nivelizácii je použitie správneho materiálu, ktorý je vhodný na daný podklad. Na anhydritové potery je vhodné použiť sadrové samonivelizačné stierky, na cementové potery sú vhodné sadrové aj cementové stierky.  Dôležité je tiež dodržiavať predpísaný stavebný postup a po samotnej realizácii dbať na ochranu pred slnečným žiarením, prievanom či inými nežiaducimi vplyvmi. 

Podlahy

Výber najvhodnejšej podlahovej krytiny sa rovnako riadi podľa viacerých kľúčových faktorov: „Do akého priestoru hľadáme podlahu, ako bude priestor namáhaný. Do akého štýlu zariaďujeme interiér. Samozrejme, pri výbere podlahy hrá dôležitú rolu aj rozpočet. Medzi lacnejšie podlahové krytiny patria laminátové podlahy, kým drevené podlahy sú niekoľkonásobne drahšie,“ hovorí odborník zo spoločnosti Kratochvíl parket profi, obchodný zástupca Tomáš Póor.  

Architekt Marek Pavlech rovnako podotýka, že hoci v ateliéri Pavlech architekti preferujú pravé a prírodné materiály, nie vždy to rozpočet umožňuje. „Niekedy musíme masívnu drevenú podlahu alternovať laminátovou. Ale ak sa dá, volíme radšej dubové parkety, dlážkovicu,“ hovorí. 

Najčastejšími typmi podlahových krytín sú okrem spomínaného dreva ešte PVC či vinylové, korkové, laminátové alebo keramická dlažba. Pre vytvorenie zdravého vnútorného prostredia sú však pri výbere podlahových krytín ideálne práve materiály vyrobené z prírodných surovín. Podľa Tomáša Póora je aktuálne veľmi populárna aj ekologická podlaha Purline. „Táto podlaha je bez chemikálií a toxických prísad. Neobsahuje žiadne PVC, chlór, zmäkčovadlá. Takže podlaha Purline neuvoľňuje do svojho okolia žiadne škodlivé látky,“ uvádza. 

 

KPP Dub podlaha Kahrs

Zákazníci sa často pýtajú na podlahu so vzorom rybej kosti, kedy sú parkety menšieho formátu pokladané do véčka“. Spoločnosť KPP ponúka tieto vzorované podlahy v sortimente švédskych podláh Kährs a to jednak v prevedení dvojvrstvových drevených podláh v kolekciách Herringbone a Studio Herringbone alebo najnovšie aj ako vinylové a SPC podlahy v kolekciách Wood Herringbone Design. Foto: KPP

 

 

Výhodou dreva sú najmä jeho tepelné a izolačné vlastnosti, na dotyk príjemný povrch a teplo, ktoré vnáša do interiéru. Dnes už nie je tabu ani vo vlhkejších miestnostiach, ako je kúpeľňa. Nevýhodou je už spomínaná vyššia cena. Naproti tomu je laminát cenovo výhodnejší. Je aj dostatočne odolný a svoje využitie nájde v každom type miestnosti. Polyvinylchlorid, známy pod skratkou PVC, a vinyl vynikajú svojou pružnosťou a ľahkou údržbou. Zaujímavou novinkou je aj tzv. vinyl novej generácie. „SPC/ RIGID vinylové podlahy sú dnešným trendom, ktoré pomaly vytláčajú klasické vinylové podlahy v zámkovom prevedení. Tieto nové kompozitné podlahy sú pevnejšie a stabilnejšie ako elastický vinyl. SPC podlahy sa vyznačujú maximálnou tvarovou stabilitou, pevnosťou a odolnosťou zámkového spoja. Sú vodoodolné a vhodné aj pre komerčné použitie,“ dodáva Tomáš Póor. 

Ekologickou voľbou je korok, ktorý je prírodný, antialergický, veľmi tichý, teplý a mimoriadne príjemný na dotyk. Je tiež vynikajúcim prírodným izolantom. Je dostupný v mnohých dekoroch, odtieňoch či povrchových úpravách.  Keramická dlažba je zasa považovaná za najvhodnejší materiál v kombinácii s podlahovým vykurovaním.  „Ak by som mal zostaviť rebríček vhodnosti materiálov pre kombináciu s elektrickým podlahovým vykurovaním, vyzeral by takto: Najlepšia je dlažba a prírodný kameň, potom vinyl, laminát a na konci sú drevené parkety a koberce,“ hovorí Július Šenkár, obchodný riaditeľ spoločnosti Warmup Slovensko – PAUMAR. 

Ako ďalej uvádza, vzhľadom na nízky tepelný odpor a vysokú akumulačnú schopnosť, keramická dlažba a prírodný kameň sú najvhodnejšie podlahové krytiny pre použitie s podlahovým kúrením. Dlaždice a kameň majú vysokú tepelnú vodivosť, čo znamená, že účinne prenášajú teplo z vykurovacieho kábla na povrch podlahy. Materiál si udržuje aj teplo, čím je systém efektívnejším. Rýchlo sa zahreje a potom udržuje podlahu v teple s menšou spotrebou energie. Z uvedených informácií teda vyplýva, že podlahové vykurovanie možno použiť prakticky pod akúkoľvek podlahovú krytinu, no dôležitým parametrom je spomínaná tepelná vodivosť materiálu. 

 

 interier podlaha epoxid

Foto: Unsplash

 

Aj tradičné kobercové podlahové krytiny majú svoje veľké výhody. „V prvom rade je to hygiena. Koberce majú tendenciu absorbovať prach. Okrem toho horúci vzduch z bežných radiátorov spôsobuje cirkuláciu vzduchu v miestnosti. V dôsledku toho cirkuluje prach a nečistoty. Podlahové vykurovanie ohrieva skôr predmety ako vzduch a nespôsobuje cirkuláciu vzduchu. Sálavé teplo je preto najvhodnejším riešením pre koberce,“ hovorí Július Šenkár z Warmup Slovensko – PAUMAR.

Pri výbere kobercovej podlahy je podľa neho potrebné venovať pozornosť ceľkovej hrúbke všetkých materiálov nad vykurovacím systémom vrátane všetkých podložiek a prekrytí. Podkladová vrstva by mala mať nízky tepelný odpor a koberec by mal byť podložený hessiánom, aby sa podporila efektívna prevádzka systému. Filcová podložka by sa nemala používaťvôbec, lebo sa chová ako tepelný blokátor.

Hodnota Tog (Tepelná priepustnosť materiálu)

Všetko nad vykurovacím systémom vrátane podkladu, prekrytia a konečnej povrchovej úpravy podlahy musí byť v určitých stanovených medziach. Typická hodnota pre koberce je 1,0 až 2 Tog, ale vždy si u výrobcu overte vhodnosť pre podlahové vykurovanie a uistite sa, že celková hodnota tog (vrátane akýchkoľvek podkladových alebo krycích vrstiev) nepresahuje 2,5 Tog. Ak nie sú splnené nižšie uvedené limity, neodporúča sa inštalovať elektrické podlahové vykurovanie s kobercom.

 

Kde robia zákazníci najčastejšie chyby pri výbere podlahovej krytiny? „V prvom rade musíme vedieť, čo od podlahy očakávame. Pri výbere berme do úvahy aj fakt, či máme doma psa, ktorý nám podlahu môže poškriabať. V tomto prípade je dobré zvoliť podlahovú krytinu, ktorá zvládne aj vyššiu prevádzku, ako napríklad vinyl. Takisto ak má zákazník malé deti, drevená podlaha s výraznými priznanými prasklinami nie je ideálna voľba,“ radí Tomáš Póor zo spoločnosti Kratochvíl parket profi. 

 

Chcete vedieť viac praktických rád v súvislosti s omietkami a obkladmi? Celý článok nájdete v aktuálnom vydaní časopisu Stavebníctvo a bývanie september-október: kúpite v každom dobrom stánku alebo online.

 

Banner SAB 2022

 

Pin It